MASOVÁ POMAZÁNKA RILLETTES

Masová pomazánka se skvělé hodí při rodinných slavnostech či přátelských sešlostech, pokud plánujete trochu popíjet a potřebujete jíst trochu tučnější jídlo. Výborně poslouží i do chlebů na dlouhé cesty, kdy plnohodnotně zastoupí oběd. Připravit ji můžete i pár dní předem, čímž vám v den akce nechá volné ruce pro jiné záležitosti. Recept na tuto starou francouzskou pochoutku pochází z oblasti Touraine, kde je místní rillettes dokonce chráněn zeměpisným označením původu. Podobnou úpravu masa dělala i moje babička, jen nepoužívala víno, které ale ve výsledné chuti hraje důležitou roli. Alespoň nám to s ním více chutná. Jak asi víte, já preferuji víno přírodní a pokud jde o bílé, tak nejraději používám Don Jacobo Tempranillo Blanco Ecológico z obchodu Warehouse #1.  

Název rillettes vznikl jako zdrobnělina výrazu rille označujícího podlouhlý špalíček sádla, kterého je v receptu opravdu dost. Rillettes můžete připravit z jakéhokoliv tučného masa od vepřového, kachního, husího, ale třeba i z rybího jako je losos, tuňák nebo makrela. I s přidanými bylinkami si můžete pohrát dle své chuti, ale dle mé zkušenosti není potřeba jich dávat moc. Až si rillettes budete mazat na chleba, nezapomeňte jej posypat ještě něčím zeleným. Skvěle se hodí jarní cibulka, petržel, pažitka, ale fungují i brusinky nebo chutney. 

INGREDIENCE:
900 G PROROSTLÉHO VEPŘOVÉHO BŮČKU
500 G KRKOVICE 
500 ML BÍLÉHO VÍNA DON JACOBO TEMPRANILLO BLANCO ECOLÓGICO
PÁR SNÍTEK ROZMARÝNU
ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ 
1 LŽÍCE SOLI
200 G SÁDLA

Maso nakrájejte na středně velké kostky. Ve větším hrnci rozpusťte 2 lžíce sádla a kostky masa lehce orestujte. Přidejte víno a dolejte vodou tak, aby maso bylo ponořené. Rozmarýn ovažte potravinářským provázkem a vhoďte k masu. Osolte, opepřete a nechte s mírně pootevřenou poklicí vařit 3-4 hodiny. Občas zkontrolujte, zda se maso nepřichytává. Maso je hotové, když se po zapíchnutí vidličky rozpadá a veškerá tekutin je téměř odpařená. V tomto momentě vyjměte rozmarýn a maso vidličkou natrhejte na vlákna. V menším kastrůlku rozpusťte sádlo. Maso naplňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic, zalijte sádlem a zavíčkujte. V lednici můžete skladovat až jeden měsíc.