Jelikož kdoule krásně přežívají ve sklepě zimu, použila jsem je do pečené kachny. A aby toho nebylo málo, vyšperkovala jsem ji rozinkami, polila medem a zalila červeným vínem. Dříve se také peklo maso nasladko a místo vodou téměř vše podlévalo vínem.Pár kdoulí jsem dala kolem kachny, aby se výpek zahustil a pořádně kdoulí ochutil. Já mám kachní maso moc ráda, ale s touhle omáčkou to byl zážitek posunutý ještě výš. Pokud nemáte kdoule, které jsou lehce nakyslé, nahraďte je jablky a místo rozinek použijte neslazené brusinky, které trochu kyselosti dodají. Jako přílohu si můžete tradičně dát červené zelí, bramborové noky nebo knedlík a určitě skleničku vína, kterým kachnu podlijete.
INGREDIENCE:
1 KACHNA
2 KDOULE NEBO JABLKA
1 HLAVA ČESNEK
100 G TEKUTÉHO MEDU
100 G ROZINEK NEBO NESLAZENÉ BRUSINEK
300 ML ČERVENÉHO VÍNA TENUTE DETTORI RENOSU ROSSO
200 ML DRŮBEŽÍHO VÝVARU
SŮL, ČERSTVÝ ČERNÝ PEPŘ
POSTUP:
Kachnu omyjte, důkladně vetřete sůl do masa, bohatě popepřete a položte do pekáčku. Dovnitř kachny dejte jednu kdouli nebo jablko a druhé bez slupky nakrájejte na měsíčky, zbavte jadřince a kachnu jimi obložte. Palici česneku očistěte od špinavých svrchních slupek, ale vnitřní tam nechte a také ji umístěte dovnitř kachny. Kachnu přelijte medem a podlijte vínem a vývarem. Pokud použijete kdoule, které jsou lehce nakyslé, tak kolem kachny nasypte rozinky. Zvolíte-li sladší jablko, použijte brusinky, které dodají kyselost místo kdoule.
Přiklopte víkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C do změknutí. Podle velikosti kachny to může trvat 3-4 hodiny.
V průběhu pečení kachnu přelévejte výpekem, případně vínem či vývarem. Ke konci pečení pekáček odklopte a dopečte křupavou kůrčičku. Případně na chvíli zvyšte teplotu, aby se kůrčička rychleji upekla.