Dorty peču moc ráda a nejraděj bych je servírovala častěji než jen na narozeniny nebo svátky. Mám ale obavy, že by ztratily na své slavnostnosti, a tak se využívám jen výjimečné události a snažím se každý rok někomu vemluvit nějaký nový dort, abych si přidala další kousek do sbírky a obohatila i vás. Naposledy Ninu zaujal dort oříškový, tak jsem využila receptu na korpus mé oblíbené Sandtnerové a sdílím ho s radostí s vámi, jelikož je opravdu výborný.

INGREDIENCE NA KORPUS:

200 G MOUČKOVÉHO CUKRU TŘTINOVÉHO

300 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

50 G STROUHANKY NEBO DĚTSKÝCH PIŠKOTŮ

10 VAJEC

100 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY

8 ZRNEK PRAŽENÉ KÁVY

½ LŽIČKY TLUČENÉ VANILKY

MÁSLO A MOUKA NA VYSYPÁNÍ FORMY

INGREDIENCE NA KRÉM:

500 G MASCARPONE

400 G LUČINY NEBO JINÉHO MĚKKÉHO PŘIRODNÍHO SÝRU

140 G MOUČKOVÉHO TŘTINOVÉ CUKRU

100 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

2 LŽÍCE CITRONOVÉ ŠŤÁVY

POSTUP:

Moučkový cukr, žloutky a vanilku utřete ručním mixérem do nadýchané pěny. Pak přidejte namletou kávu, strouhanou čokoládu, strouhané vlašské ořechy a buď strouhanku nebo piškotové drobečky. Vše důkladně promíchejte a na závěr lehce vmíchejte z bílků tuhý sníh. Těsto vlijte do velké formy na dort vymazané a hrubou moukou vysypané. Troubu vyhřejte na 170 °C a pečte přibližně hodinu. Kdyby vám dort začal na povrchu příliš tmavnout, přikryjte vršek alobalem. 

Mezitím si připravte krém. Vyloupané vlašské ořechy rozmístěte na plech vyložený pečícím papírem a pražte přibližně 10 minut při teplotě 180°C. Krásně tak zintenzivníte jejich chuť. Jen je nepřepečte, jelikož by pak byly hořké.  Po jejich zchladnutí je namelte nebo nasekejte najemno a přimíchejte k dalším ingrediencím na krém.

Dort po vychladnutí rozkrojte na tři pláty, promažte krémem a zpět složte. Ozdobit jej můžete například zkaramelizovanými ořechy.