KARAMELIZOVANÉ PEKANY V JAVOROVÉM SIRUPU A BOURBONU

Pokud máte rádi karamelizované ořechy, ale snažíte se co nejvíce vyhýbat cukru, nadchne vás tento recept stejně jako mě. Já jsem karamelizované ořechy jako malá dostávala od babičky a byl to pro mě nepřekonatelný pamlsek. Zároveň velmi sváteční, protože si nepamatuji, že by běžně bývaly na regálu v obchodech, i když jsem se se svým malým kapesným v kapse po nich pídila v malém městečku Deštná v Jižních Čechách, kam jsem chodila na základní školu. Tahle kombinace pekanových ořechů, s mým oblíbeným javorovým sirupem, voňavou vanilkou a moc dobrým bourbonem Buffalo Trace překonává i moji vzpomínku na dětství. Vyrábím je občas během roku, ale vždy na Vánoce. Nejen že je to o něco dietnější cukroví než to klasické, ale zároveň může posloužit jako originální dárek.

INGREDIENCE:

¼ HRNEČKU JAVOROVÉHO SIRUPU

1 LŽÍCE ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA 

2 LŽIČKY VANILKY

2 LŽÍCE BOURBONU BUFFALO TRACE 

1 ½ LŽIČKY SOLI

1 LŽIČKA SKOŘICE

3 HRNEČKY PEKANOVÝCH OŘECHŮ 

POSTUP:

Předehřejte troubu na 170°C. Plech si vyložte pečícím papírem. V míse smíchejte javorový sirup, rozpuštěné máslo, bourbon, vanilku, sůl, skořici a přidejte pekanové ořechy. Důkladně ořechy v misce promíchejte, at‘ se všechny dobře obalí tekutou směsí a kořením. Přendejte ořechy na pečící papír a snažte se je co nejrovnoměrněji na plechu rozprostřít. 

Pečte ořechy 10 minut a poté je promíchejte. To zopakujte po dalších 5 minutách. Ořechy pečte do tmavě zlaté barvy přibližně 25 minut. Buďte ke konci velmi opatrní a ořechy kontrolujte, ať‘ se vám ořechy nespálí. Když je vyndáte z trouby budou ještě lepkavé, ale až zchladnout, tak i ztvrdnou. Po lehkém zchladnutí ořechy ještě promíchejte, aby se vám nepřilepily k sobě. Úplně studené je můžete uskladnit a pokud je hned nesníte, tak vám vydrží až dva měsíce.