BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ UZENÝM MASEM

Recept na bramborové knedlíky s uzeným masem jsem ani neměla v plánu sem dávat. Popravdě ve školní jídelně mi je tak zošklivily, že se mi do nich nikdy nechce. Pak mě ale většinou překvapí, jak dobré jsou. Nedávno jsem je vařila na žádost dětí a zmínila se o nich ve stories. Překvapilo mě pak, že si moji sledovatelé v připojené anketě odhlasovali sepsání receptu. Nejspíš je to hodně podobný recept všem ostaním, již existujícím, snad jen malá inovace je v požití špaldové mouky, která je o přeci o něco zdravější než průmyslová pšeničná.

INGREDIENCE:

800 G BRAMBOR 

400 G UZENÉHO MASA 

230 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

100 G ŠPALDOVÉ KRUPICE 

1 VEJCE

½ LŽIČKA SOLI

MOUKA NA POMOUČNĚNÍ VÁLU 

4 CIBULE A SÁDLO NEBO OLEJ

KYSANÉ ZELÍ

POSTUP:

Omyté brambory uvařte ve slupce doměkka. Uzené maso povařte přibližně 20 minut. Po zchladnutí brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Maso nakrájejte na drobné kostičky. K nastrouhaným bramborám přidejte mouku, krupici a přilijte rozkvedlané vejce. Osolte a rukama vypracujte těsto. Ihned se pusťte do tvorby knedlíků, jelikož těsto má tendenci po nějaké době řídnout. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát vysoký přibližně 0,5 cm a rozdělte jej na čtverečky. Mezitím si dejte ve větším hrnci vařit vodu se solí. Doprostřed každého čtverce nasypte uzené maso, spojte cípy těsta a v dlani

Všechny čtyři cípy těsta spojte dohromady a knedlík vezměte do dlaně. Ruce si předem lehce poprašte hladkou moukou.

V rukou poválejte a vytvořte knedlík tak, aby se zakulatil a zacelily se všechny otvory. Hotové knedlíky skládejte na pomoučené prkénko. Hotové knedlíky opatrně přesuňte do vroucí vody a opět co nejrychleji přiveďte k varu. Vařečkou je odlepte ode dna a vařte 10 až 12 minut podle velikosti knedlíků. Poté je slijte, každý propíchněte vidličkou a ihned podávejte.