HUSÍ MASO S LANÝŽI A OMÁČKOU Z MADEIRY

Možná na sv. Martina přemýšlíte, jestli si pořídit husu celou nebo jenom stehna či prsa. Husa je pěkně velký kus zvířete a pokud nejste početná rodina, můžete mít obavy, co se zbývajícím masem. Jen se nebojte jít do celé husy. Mám pro vás zbytky povznášející recept, který jsem poupravila z jedné staré kuchařky a díky kterému vytvoříte snad ještě větší pochoutku, než byla husa jen pečená. Přepychovou chuť jídlu dodáte lanýži. Pokud jste s lanýži ještě nepracovali a máte z toho obavy, nebojte se, je to vážně jednoduché. Sice stojí více než běžné ingredience, ale za to dodají naprosto ojedinělé aroma čemukoliv, kam je přidáte. Samozřejmě můžete tuto omáčku použít i na jiný druh drůbžího masa

INGREDIENCE:

OBRANÉ MASO Z HUSY

450 ML ZREDUKOVANÉHO HOVĚZÍHO VÝVARU

15 G ČERSTVÉHO ČERNÉHO LANÝŽE 

300 ML VÍNA MADEIRA FINE RICH 

1 LŽIČKA TŘTINOVÉHO CUKRU

½ CITRONU

POSTUP:

Nejprve kartáčkem očistěte lanýže a nakrájejte na tenké plátky. Přemístěte je do kastrůlku, zalijte 100 ml madeiry a přidejte 3 lžíce vývaru. Pomalu duste, dokud se tekutina úplně nezredukuje. Bedlivě lanýže hlídejte, aby se nespálili až se celá madeira odpaří. Je to velmi rychlý proces. Vedle svařte hnědý vývar se zbývající madeirou, přidejte nastrouhanou citronovou kůru z poloviny citronu, lžičku cukru, a ještě chvíli vařte. Na konci omáčku zaostřete trochou citronové šťávy. 

Obrané zbytky dobře pečené a šťavnaté husy úhledně přikrájejte, pokapejte bílým vínem, zaceďte citronovou šťávou, umístěte na napařovací vějířek a dejte prohřát do hrnce s horkou vodou. Teplé maso vyložte na talíř, přelijte horkou omáčkou a ozdobte krátce podušenými lanýži.