Játra jsou velice delikátní pochoutkou, kterou každý nejí. Někdo nemá rád jejich specifickou chuť a jiní se zase obávají, že obsahuje škodlivé látky, když vlastně čistí organismus. Toho se však opravdu nemusíte obávat. Játra žádné škodliviny v sobě nezadržují a pokud je máte rádi, můžete se naopak těšit z jejich benefitů. Obsahují spousty železa a pak například vitamíny A, B, D, bílkoviny, některé minerální látky a samozřejmě i tuky, takže pozor, pokud máte zvýšený cholesterol. Pro rychlou přípravu jsou nejlepší jemná játra drůbeží. Já si oblíbila kombinaci s madeirou a lanýžem, díky kterým vytvoříte delikatesu hodnou nejvytříbenějších jazýčků.
INGREDIENCE:
500 G DRŮBEŽÍCH JATER
10 G ČERNÉHO LANÝŽE
150 ML KUŘECÍHO VÝVARU
200 ML MADEIRY JUSTINO ‘S FINE RICH
4 LŽÍCE JABLEČNÉHO BALSAMIKA GÖLLES
1 VĚTŠÍ ŠALOTKA NEBO ČERVENÁ CIBULE
LANÝŽOVÝ OLEJ
ČERVENÝ PEPŘ
SŮL
BAGETA
MÁSLO
ŘÍMSKÝ SALÁT
POSTUP:
Játra opláchněte studenou vodou, odstraňte všechny nevzhlednosti a rozdělte je na dvě části. Lanýže očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Játra lehce na několika místech nařízněte a protkejte je lanýžovými proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky.
Rozpalte pánev ideálně s lanýžovým olejem, cibuli dozlatova orestujte a játra nechte z každé strany zatáhnout. Poté přilejte madeiru a až se trochu zredukuje, přilejte vývar. Plamen ztlumte a duste pod pokličkou přibližně 20 minut. Játra mezitím kontrolujte, a kdyby se vypařila všechna tekutina, přilejte ještě madeiru i vývar.
Než se játra dodusí, pomažte bagetu máslem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně na 10-15 minut. Hotová játra nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Sesbírejte případně lanýže, které vypadnou.
Na opečenou bagetku navrstvěte lístky římského salátu, opečenou cibuli, nakrájená játra, která posolte, posypte vypadanými lanýži a červeným pepřem.