MARMELÁDA Z ARÓNIE

Ptáci ji milují. Tak moc, že se vždy obávám, aby na nás nějaká zbyla, než přemrzne prvními mrazíky. Letos ještě nepřišly, a tak jsem ji musela sklidit dříve. Už s trochu zkrabatělou černou slupkou, ale pořád s plnou chutí. Svíravě trpkou, lehce kyselou. Řeč je o plodech černého jeřábu, o arónii, která patří k velice ceněným léčivkám. Blahodárně působí na činnost štítné žlázy, posiluje imunitu, chrání před onemocněním srdce a krevního oběhu. Pomáhá při léčbě cukrovky a rakoviny. Doporučuje se při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku, cholesterolu, a především působí preventivně proti nachlazení a chřipkám. Když tohle všechno víte, odpustíte ji i nahořklou chuť. 

Já z ní dělávám sirup, na který máte recept na blogu již z loňska, a marmeládu. Nejlepší je za studena, protože si zachová nejvíce vitamínů a antioxidantů. Ve stejném poměru smícháte rozmixované bobule a třtinový cukr, doplníte dle chuti citronovou šťávou a uchováváte v chladu. Pokud chcete snížit ostrost arónie a mít marmeládu krásně hladkou, můžete bobule propasírovat, čímž ale odstraníte část slupek, které mají příznivý vliv na stěnu střevní. 

Všechnu arónii však za studena zpracovat nemůžu, dlouho by nevydržela, a tak část zavařuji.

INGREDIENCE:

1 KG PLODŮ ARÓNIE

700 G CUKRU MUSCOVADO 

ŠŤÁVA Z 1 CITRÓNU

PÁR LŽIC RUMU DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA

POSTUP:

Očištěnou arónii od stopek krátce properte v horké vodě, aby vám trochu změkla a nechte ji rozmixovat v mixéru. Mě je velkým pomocníkem Russell Hobbs stolní mixér Retro Ribbon Red, pomocí něhož si velmi urychlím a usnadním práci.  Pokud chcete marmeládu jemnější, proceďte směs přes sítko. Rozmixované bobule přelijte do hrnce se širším dnem, přidejte cukr, citronovou šťávu a pomalu za občasného míchání vařte.

Arónie obsahuje dostatek pektinu, tak stačí vařit do zhoustnutí přibližně 20-30 minut. Zda má marmeláda správnou konzistenci, můžete vyzkoušet talířkovým testem. Na vychlazený talířek kápněte trochu marmelády a pokud příliš nestéká, ale drží tvar, je hotová.

Ještě horkou marmeládu plňte do horkých sklenic, já je předhřívám v troubě, zakápněte lžící rumu, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte takto stát jeden celý den a pak teprve uskladněte.