ŠŤÁVA Z ÁRÓNIE OVONĚNÁ VANILKOU

Arónie neboli černý jeřáb nejen že krásně vypadá, ale navíc je to nenáročná rostlina na pěstování a je absolutní bombou v obsahu cenných látek. Pochází z východu severoamerického kontinentu a do Evropy se dostala až v roce 1700. Plody arónie mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů, které jsou prospěšné ke snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem. Potřebovali bychom ji tedy všichni konzumovat ve velkém. Je to ale těžké, jelikož syrové se bohužel skoro nedají jíst kvůli své velmi trpké chuti. Já to při vidině zlepšení zdraví zvládám, ale zbytek rodiny ne. Doporučuje se je nechat přejít prvním mrazíkem a pak až sklízet, aby trpkost nebyla až taková. Je pravda, že jsou pak o něco méně trpké, ale pro děti stejně neprozřetelné. Dělám z nich tedy šťávu, abych je do dětí nějak dostala, když už nám ten poklad roste na zahradě. Šťáva z arónie se připravuje i za studena, ale já si na to popravdě netroufám. Zkoušela jsem kdysi za studena vyrábět šťávu z bezinek, a i když jsem dbala na řádné sterilizování a byla uložena v chladu, zkvasila mi. Zatím máme arónie jen malý keříček, tak se to bojím to riskovat. Tak až to bude pořádný keř, zkusím to znovu a budu s vámi sdílet výsledek. 🙂

INGREDIENCE:

1300 G PLODŮ ARÓNIE

2L VODY

1 KG CUKRU (PŮL NA PŮL TŘTINOVÝ A BŘEZOVÝ)

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA Z 1 CITRÓNU

1-2 VANILKOVÉ LUSKY

POSTUP:

Plody sklízejte z keřů i s větvičkami a ještě neobrané je omyjte, abyste nepřišli o šťávu, která začne vytékat hned při jejich odtržení. Plody přemístěte do hrnce, rozdrťte mixérem, rozřeďte vodou, přisypte cukr a nechte přijít k varu. Přihoďte vanilku a nechte vařit 10 minut. Ke konci varu přilejte citrónovou šťávu. 

Přeceďte přes jemné sítko a plňte do sterilizovaných sklenic. Já nejraději sterilizuji sklenice v troubě, kdy je rozložím s víčky vedle na plech a umístím je na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 100°C. Ještě do horkých plním šťávu případně zavařeninu.

Hotový sirup podávejte klasicky naředěný vodou. Moje varianta štávy je trochu méně sladká, takže pokud máte rádi šťávy sladší, přidejte 300-500 g cukru do receptury navíc.