DÝŇOVÁ BÁBOVKA S BÍLOU ČOKOLÁDOU, PISTÁCIEMI A BRUSINKAMI

Na Halloween s dětmi peču vždy nějaký dýňový moučník. Letos jsem dostala zákaz na použití výrazného koření, které tak pěkně k dýni ladí, takže jsem vytvořila netradiční kombinaci s bílou čokoládou, pistáciemi a brusinkami. Děti si jí moc pochvalovaly, ale vy kdybyste přeci jenom dostali chuť na něco ostřějšího, kořeněnějšího můžete vyzkoušet koláč s dýní, pomerančem, rozmarýnem a likérem Averna a nebo dýňové cupcaky s javorovým sirupem a čokoládou. A pokud vůbec nejste na sladké mohl by vám vyhovovat slaný koláč s dýní, fetou a tymiánem.

INGREDIENCE:

100 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

200 G ŠPALDOVÉ POLOHRUBÉ MOUKY

250 G DÝŇOVÉHO PYRÉ

100 G JAVOROVÉHO SIRUPU

150 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANAT

150 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA

3 LŽIČKY PRÁŠKU DO PEČIVA

200 G JOGURTU

ŠPETKA SOLI

3 VEJCE

100 G NASEKANÉ BÍLÉ ČOKOLÁDY

100 G NASEKANÝCH PISTÁCIÍ

50 G BRUSINEK

5 LŽIC LIKÉRU GRAND MARNIER

POSTUP:

Nejprve si naložte brusinky do likéru Grand Marnier a nechte pár hodin stát.

Ve větší míse utřete žloutky s cukrem do pěny a potom přimíchejte javorový sirup, jogurt, dýňové pyré a sůl. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva a přidejte k tekuté směsi. Těsto vymíchejte do hladka a až poté přidejte bílou čokoládu, pistácie a brusinky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 50 minut. Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte zasunutím špejle do těsta, která by měla při vytažení být suchá. Pozor nepřepečte, aby si těsto zachovalo svoji vláčnost.