Na Halloween s dětmi peču vždy nějaký dýňový moučník. Letos jsem dostala zákaz na použití výrazného koření, které tak pěkně k dýni ladí, takže jsem vytvořila netradiční kombinaci s bílou čokoládou, pistáciemi a brusinkami. Děti si jí moc pochvalovaly, ale vy kdybyste přeci jenom dostali chuť na něco ostřějšího, kořeněnějšího můžete vyzkoušet koláč s dýní, pomerančem, rozmarýnem a likérem Averna a nebo dýňové cupcaky s javorovým sirupem a čokoládou. A pokud vůbec nejste na sladké mohl by vám vyhovovat slaný koláč s dýní, fetou a tymiánem.
INGREDIENCE:
100 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
200 G ŠPALDOVÉ POLOHRUBÉ MOUKY
250 G DÝŇOVÉHO PYRÉ
100 G JAVOROVÉHO SIRUPU
150 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANAT
150 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA
3 LŽIČKY PRÁŠKU DO PEČIVA
200 G JOGURTU
ŠPETKA SOLI
3 VEJCE
100 G NASEKANÉ BÍLÉ ČOKOLÁDY
100 G NASEKANÝCH PISTÁCIÍ
50 G BRUSINEK
5 LŽIC LIKÉRU GRAND MARNIER
POSTUP:
Nejprve si naložte brusinky do likéru Grand Marnier a nechte pár hodin stát.
Ve větší míse utřete žloutky s cukrem do pěny a potom přimíchejte javorový sirup, jogurt, dýňové pyré a sůl. Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva a přidejte k tekuté směsi. Těsto vymíchejte do hladka a až poté přidejte bílou čokoládu, pistácie a brusinky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 50 minut. Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte zasunutím špejle do těsta, která by měla při vytažení být suchá. Pozor nepřepečte, aby si těsto zachovalo svoji vláčnost.