TELECÍ ŠIŠKY S CITRONOVÝM PŘELIVEM

Recepty na masové šišky najdete už v nejstarší české rukopisné sbírce kuchařských návodů z 15. století, já ale ten na Telecí šišky s limouny vzala až ze století sedmnáctého ze spisů šlechtických. 

Zalíbila se mi kombinace koření, kde místo majoránky a česneku, který se přidává do sekaných dnes, je použit zázvor a muškátový oříšek. Navíc limounová neboli citronová omáčka dodává celému jídlu krásně svěží chuť. 

INGREDIENCE NA ŠIŠKY:

500 G MLETÉHO TELECÍHO MASA

200 ML SMETANY

130 G SLANINY

2 VEJCE

2 ROHLÍKY

½ LŽIČKY SUŠENÉHO ZÁZVORU

½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

¾ LŽIČKY SOLI

100 ML VÍNA DON JACOBO TEMPRANILLO BLANCO ECOLOGICO

INGREDIENCE NA OMÁČKU:

VÝPEK Z MASA POKUD ZBUDE

100 ML VÍNA DON JACOBO TEMPRANILLO BLANCO ECOLOGICO

40 G MÁSLA

1 CITRON

POSTUP:

Troubu rozehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a v míse je zalijte smetanou, aby navlhly. Mleté maso propracujte dohromady s vajíčky, na kostičky nakrájenou slaninou, kořením a solí. Z namočených rohlíků vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte k masu a důkladně promíchejte. Rukama namočenýma ve studené vodě vytvořte šišku, uhlaďte její povrch a umístěte do pekáčku. Nalijte přes šišku víno, tak aby ho v pekáčku bylo přibližně do výšky 2 cm.

Vložte pekáč do rozehřáté trouby a pečte přibližně 1 hodinu. Během pečení maso alespoň dvakrát přelijte výpekem. Po upečení šišky, slijte výpek do kastrůlku, a vraťte pekáček zpět do trouby, aby nedošlo k vystydnutí.

Do kastrůlku s výpekem přidejte polovinu másla a nechte pomalu rozpouštět. Až začne máslo pěnit, přilejte víno a nechte trochu odpařit. Po chvíli přidejte šťávu z poloviny citronu, a na nízkém plameni vařte. Z půlky citronu nakrájejte kolečka, které rozkrájejte na čtvrtky a přihoďte je k omáčce. Krátce ještě povařte.

Telecí šišku vyndejte z trouby, přelijte omáčkou, ozdobte nasekanou meduňkou, libečkem nebo petrželí a servírujte.