Kompotované švestky ty já nemusím, ale naložené v octě, to je jiná písnička. Tenhle skvělý recept jsem opět objevila v kuchařce Sandtnerové. Já ji vážně zbožňuji a musím spočítat, kolik receptů na blogu už od ní mám. O nakládání švestek do cukrovo-octového nálevu jsem se dozvěděla až od ní, a jak jsem zjistila při dotazování na sociálních sítích, mnoho z vás tenhle rececept také neznalo. Tak můžete vyzkoušet. 🙂
INGREDIENCE:
1,5 KG ŠVESTEK
0,5 L OCTA
750 G CUKRU MUSCOVADO
50 G CELÉ SKOŘICE
3 HŘEBÍČKY
1 CM CITRONOVÉ KŮRY
POSTUP:
Oprané švestky propíchejte po všech stranách špendlíkem nebo tenkou špejlí a umístěte do uzavíratelné sklenice. V kastrole svařte jablečný balzámový ocet Gölles nebo dobrý vinný ocet se skořicí, hřebíčkem, citrónovou kůrou a cukrem na nit, která se netrhá. Z uvařeného cukru odstraňte koření, které usušte a schovejte na příště, a zchladlý ho nalijte na švestky. Sklenici zavřete a nechte ve studenu stát 4 dny. Pátý den švestky vyndejte, cukrovo-octový nálev znovu povařte a vložte do něj po částech švestky, které povařte vždy jednu minutu. Pak je urovnejte zpět do sklenic, zalijte povařeným odpěněným nálevem, přidejte utlučený hřebíček a skořici. Po vychladnutí sklenice uzavřete a uložte do studena.
P.S. Zkoušela jsem švestky nakládat do obou octů, které uvádím v receptu. S vinným, který je originálně uveden v Sandtnerce, jsou švetsky kyselejší. S jablečným balsámovým se jejich chuť blíží lehce nakyslým povidlům