ŠVESTKY NALOŽENÉ V OCTĚ

Kompotované švestky ty já nemusím, ale naložené v octě, to je jiná písnička. Tenhle skvělý recept jsem opět objevila v kuchařce Sandtnerové. Já ji vážně zbožňuji a musím spočítat, kolik receptů na blogu už od ní mám. O nakládání švestek do cukrovo-octového nálevu jsem se dozvěděla až od ní, a jak jsem zjistila při dotazování na sociálních sítích, mnoho z vás tenhle rececept také neznalo. Tak můžete vyzkoušet. 🙂

INGREDIENCE:

1,5 KG ŠVESTEK

0,5 L OCTA 

750 G CUKRU MUSCOVADO

50 G CELÉ SKOŘICE

3 HŘEBÍČKY

1 CM CITRONOVÉ KŮRY

POSTUP:

Oprané švestky propíchejte po všech stranách špendlíkem nebo tenkou špejlí a umístěte do uzavíratelné sklenice. V kastrole svařte jablečný balzámový ocet Gölles nebo dobrý vinný ocet se skořicí, hřebíčkem, citrónovou kůrou a cukrem na nit, která se netrhá. Z uvařeného cukru odstraňte koření, které usušte a schovejte na příště, a zchladlý ho nalijte na švestky. Sklenici zavřete a nechte ve studenu stát 4 dny. Pátý den švestky vyndejte, cukrovo-octový nálev znovu povařte a vložte do něj po částech švestky, které povařte vždy jednu minutu. Pak je urovnejte zpět do  sklenic, zalijte povařeným odpěněným nálevem, přidejte utlučený hřebíček a skořici. Po vychladnutí sklenice uzavřete a uložte do studena. 

P.S. Zkoušela jsem švestky nakládat do obou octů, které uvádím v receptu. S vinným, který je originálně uveden v Sandtnerce, jsou švetsky kyselejší. S jablečným balsámovým se jejich chuť blíží lehce nakyslým povidlům