KRÁSNÁ KAŠE Z RŮŽÍ

V nejstarších dochovaných kuchařkách najdete obrovské množství receptů na kaše. Dělaly se naslano i nasladko a kombinovaly se v nich pro nás dnes nezkombinovatelné ingredience. Například hrách se švestkami, bezovým květem, růžemi a pepřem si moc na talíři představit neumím. Kaše masové nebo z krve zvířat mě nelákají vůbec, ba mě i trochu děsí. Oproti tomu smetanové, vinné, chlebové, švestkové, fíkové a třeba vaječné kaše mi připadají tak zajímavé, že jsem některé z nich už uvařila a chystám se na další. Ale nejkrásnější kaší je podle mě „kaše z růže“ uvedená v Kantorově kuchařce. I když historik Zikmund Winter kritizuje Čechy 16.století, „že ani královny květin nenechali na pokoji a stvořenou tu poezii rozdrtili v moždíři a máslem politou pojídali za kaši“, lákalo mě, ji vyzkoušet. Pořád lepší než pojídat ústřice za živa nebo péct drůbež za živa, jak se to dříve někdy dělalo…

INGREDIENCE:

2 HRSTI RŮŽE

200 ML RŮŽOVÉHO VÍNA MUSELLA DRAGO ROSE

1-2 LŽÍCE MEDU

½ LŽIČKY MLETÉ SKOŘICE

1 CM STROUHANÉHO ZÁZVORU

1-2 LŽÍCE MÁSLA

POSTUP:

Lístky růže operte a buď trochu poklepejte a pokrájejte najemno nebo rozdrťte v hmoždíři. Vhoďte na rozpálenou pánev a zalijte vínem, které nechte lehce odpařit. Přimíchejte med, skořici, najemno nastrouhaný zázvor a vše společně povařte přibližně 10 minut. Pokud se víno bude moc rychle odpařovat, ještě ho přilejte. Jen myslete na to, že je potřeba ho vždy chvíli povařit, aby se odpařil alkohol. Na závěr kaši omastěte rozpuštěným máslem.