KRŮTÍ STEHNA NA ŠALOTKÁCH

Tenhle recept není můj, ani není starodávný, ale mám ho tak ráda, že vám ho sem na blog musím přidat. Jsou to krůtí stehna na šalotkách od Dity P., které jsem jen obohatila o skleničku bílého vína La Felce Felcebianco, které má svěží, ovocnou, lehce minerální chuť a rajčatovou omáčku ještě notně vylepší. Víno pak můžete podávat i k hotovému jídlu anebo samozřejmě kdykoliv jindy za horkých letních večerů. Alespoň já to tak mám, že během léta u mě vedou bílá a růžová vína, jen musí být přírodní, a to vína Don Jacobo jsou. Seženete je v mém oblíbeném obchodě Warehouse #1.

INGREDIENCE:

2 KRŮTÍ STEHNA 

200 ML DRŮBEŽÍHO VÝVARU

150 ML BÍLÉHO VÍNA LA FELCE FELCEBIANCO

400 G SEKANÝCH RAJČAT V KONZERVĚ

10-15 ŠALOTEK

4 STROUŽKY ČESNEKU 

8 SNÍTKŮ TYMIÁNU

2 BOBKOVÉ LISTY

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL A ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ

POSTUP:

Troubu dejte vyhřát na 220 °C. Krůtí stehna omyjte, osušte a v hlubší pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova opečte. Poté je vyndejte a umístěte do pekáčku.

Šalotky oloupejte, a tak jak jsou v celku je též osmahněte na pánvi, dokud nezačnou karamelizovat. Na pár minut přidejte k šalotkám česnek a lehce ho orestujte.

Pak cibuli a česnek zalijte vínem a až se zredukuje, přidejte vývar, sekaná rajčata i se šťávou, sůl, pepř a bobkové listy. Směs prohřejte a poté přelijte přes krůtí stehna.

Kolem stehen rozmístěte tymián, přiklopte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby na 30 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C, dopékejte další dvě hodiny a na závěr přelité vypečenou šťávou pečte ještě půl hodiny odkryté. 

Ke stehnům se skvěle hodí šťouchané brambory, bagetka a nebo můžete vyzkoušet bulgur obarvený kurkumou, který k tomu máme rádi my.