Zkoušíte rádi nové, třeba i zvláštní ryby? Já tedy moc ráda. Alespoň vždy obzvláštním náš rybí jídelníček, v kterém se nejčastěji střídá tuňák, pražma, losos a růžový pstruh. Nedávno můj Jakub domů přinesl pro mě úplně neznámou rybu, kterou si prý s oblibou dával v Mexiku. Jmenuje se Red Snapper, u nás přeloženo jako chňapal. Tahle ryba má čistě bílé maso, které je velmi pevné a obsahuje málo kostí. Připravovat ho můžete všemožnými způsoby přes dušení, smažení, pečení, jen si dejte pozor, ať ho nevysušíte příliš dlouhou přípravou. V Mexiku ho nejčastěji dělají jen s limetkovou šťávou, a tak jsem ho udělala i já a doplnila teplým salátem z pečených batát, červené papriky, baby chřestu a oliv.
K této i k jiným rybám, obvzlášť v současném letním období, se výborně hodí se svojí lahodnou, šťavnatou, hodně ovocnou chutí (bílá broskev, jahoda, citrusy) s dotekem minerálů a nádechem fenyklu růžové víno Château de Roquefort Corail.
INGREDIENCE:
3-4 FILETY RED SNAPPERU
3 STROUŽKY ČESNEKU
ŠŤÁVA Z JEDNÉ LIMETY
OLIVOVÝ OLEJ
2 BATÁTY
2 ČERVENÉ PARIKY
SVAZEK BABY CHŘESTU
HRST ČERNÝCH OLIV
ROZMARÝN
JABLEČNÝ BALZÁMOVÝ OCET GÖLLES
SŮL
POSTUP:
Nejprve si připravte salát. Batáty oškrábejte, papriku očistěte a obojí nakrájejte na měsíčky. Pokapejte olivovým olejem, poklaďte rozmarýnem, osolte a dejte péct do trouby na 200 °C na přibližně 40 minut, dokud nezačnou černat okraje zeleniny. Na posledních deset minut přidejte do trouby chřest též pokapaný olivovým olejem.
Mezitím filety Red Snapperu osolte, polijte limetkovou šťávou, osolte a dejte na půl hodiny odležet do lednice.
Po upečení zeleniny troubu předehřejte na 220°C. Rozehřejte pánev s olivovým olejem a vhoďte do ní rozmáčknuté stroužky česneku a chvíli restujte. Poté je vyndejte a osmažte filety red snapperu z obou stran, nejprve kůží dolů. Až maso hezky zbělá, dejte ho na 10 minut dopéct do trouby.
Upečenou zeleninu přendejte do mísy, přidejte olivy, zalijte zálivkou z jablečného balzámového octu Gölles a olivového oleje, lehce promíchejte a servírujte s rybou.