RYBA RED SNAPPER A TEPLÝ SALÁT Z PEČENÝCH BATÁT, PAPRIK A CHŘESTU

Zkoušíte rádi nové, třeba i zvláštní ryby? Já tedy moc ráda. Alespoň vždy obzvláštním náš rybí jídelníček, v kterém se nejčastěji střídá tuňák, pražma, losos a růžový pstruh. Nedávno můj Jakub domů přinesl pro mě úplně neznámou rybu, kterou si prý s oblibou dával v Mexiku. Jmenuje se Red Snapper, u nás přeloženo jako chňapal. Tahle ryba má čistě bílé maso, které je velmi pevné a obsahuje málo kostí. Připravovat ho můžete všemožnými způsoby přes dušení, smažení, pečení, jen si dejte pozor, ať ho nevysušíte příliš dlouhou přípravou. V Mexiku ho nejčastěji dělají jen s limetkovou šťávou, a tak jsem ho udělala i já a doplnila teplým salátem z pečených batát, červené papriky, baby chřestu a oliv. 

K této i k jiným rybám, obvzlášť v současném letním období, se výborně hodí se svojí lahodnou, šťavnatou, hodně ovocnou chutí (bílá broskev, jahoda, citrusy) s dotekem minerálů a nádechem fenyklu růžové víno Château de Roquefort Corail.

INGREDIENCE:

3-4 FILETY RED SNAPPERU

3 STROUŽKY ČESNEKU

ŠŤÁVA Z JEDNÉ LIMETY

OLIVOVÝ OLEJ

2 BATÁTY

2 ČERVENÉ PARIKY

SVAZEK BABY CHŘESTU

HRST ČERNÝCH OLIV

ROZMARÝN

JABLEČNÝ BALZÁMOVÝ OCET GÖLLES

SŮL

POSTUP:

Nejprve si připravte salát. Batáty oškrábejte, papriku očistěte a obojí nakrájejte na měsíčky. Pokapejte olivovým olejem, poklaďte rozmarýnem, osolte a dejte péct do trouby na 200 °C na přibližně 40 minut, dokud nezačnou černat okraje zeleniny. Na posledních deset minut přidejte do trouby chřest též pokapaný olivovým olejem.

Mezitím filety Red Snapperu osolte, polijte limetkovou šťávou, osolte a dejte na půl hodiny odležet do lednice.

Po upečení zeleniny troubu předehřejte na 220°C. Rozehřejte pánev s olivovým olejem a vhoďte do ní rozmáčknuté stroužky česneku a chvíli restujte. Poté je vyndejte a osmažte filety red snapperu z obou stran, nejprve kůží dolů. Až maso hezky zbělá, dejte ho na 10 minut dopéct do trouby.

Upečenou zeleninu přendejte do mísy, přidejte olivy, zalijte zálivkou z jablečného balzámového octu Gölles a olivového oleje, lehce promíchejte a servírujte s rybou.