Vždy když mám málo času na vaření, sklouzávám k rychlým, zaběhnutým receptům. Po delší době jsem si koupila svíčkovou s plánem udělat minutkový steak, jako obvykle na rozmarýnu, a věnovat se jiným činnostem. Když jsem ale přišla domů, nedalo mi to, a mrkla jsem do Sandtnerky, jak připravovala svíčkovou téměř před sto lety ona. Její Svíčkovou na Madeiře jsem již zkoušela, tak jsem si vybrala Beefsteaky na víně a s drobnou úpravou je za chvíli servírovala. Možná pro někoho překvapivě na bílém, ale věřte že i na sommeliérském kurzu jsme se učili, že se nutně nemusí červené maso kombinovat s červeným vínem. A tak jsem sáhla po mém nedávném objevu, přírodním minerálním víně Immich-Batterieberg Riesling Cabinett, který svou kořeněnou, ovocnou vůní, s tóny hlohu, jasmínu a citrusů tvořil příjemný protiklad k hovězímu masu. Květy medvědího česneku svou řízností jídlo skvěle doplňovaly.
INGREDIENCE:
750 G HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ
100 G HNĚDÉHO PŘEPUŠŤENÉHO MÁSLA
50 ML BÍLÉHO VÍNA IMMICH-BATTERIEBERG RIESLING CABINETT
30 G HLADKÉ MOUKY
SŮL, PEPŘ
POSTUP:
Z hovězí svíčkové nakrájejte beefsteaky, tedy špalíčky vysoké přibližně 5cm. Pak je rukou naklepejte, osolte, opepřete, obalte moukou a pečte na rozpáleném másle na každé straně 4 minuty. Poté je zaprašte moukou, poduste, zalijte bílým vínem a v omáčce malou chvilku povařte.
Horké upravte na talíř, polijte procezenou šťávou a podávejte s různě dušenou zeleninou nebo francouzskými brambory.