HOVĚZÍ ŽEBRA NA RUMU BARRILITO

Když se řekne rum, tak si mnozí okamžitě představí skvěle chutnající koktejl Daiquiri, nebo Mojito a prosluněné karibské ostrovy. Rum se však díky přirozeně nasládlému základu a svým aromatickým zvláštnostem stal nedílnou součástí gastronomie, a to nejen při přípravě dezertů. Rum si dokáže najít své místo ve vaší kuchyni od předkrmu až po sladkou tečku a prozářit sluncem a tropickými tóny všednost vaření. 

Rum je však mnohem univerzálnější a svoji cestu si našel i do receptů slaných. Ve své domovině se přidával do glazur a marinád a stal se kulinářskou inspirací pro celý svět. Skvěle funguje v omáčkách asijského typu, které se zakládají na vyvážené sladké a slané chuti. Rumovou glazuru mnohostranně využijete na pečená žebra, kuřecí stehna, vepřovou panenku či do pokrmů s mořskými plody.

INGREDIENCE:

500 G HOVĚZÍCH ŽEBER 

1 SVAZEK JARNÍ CIBULKY 

1 CHILLI PAPRIČKA 

4 STROUŽKY ČESNEKU

6 LŽIC RUMU BARRILITO

6 LŽIC CUKRU DEMERARA 

6 LŽIC TMAVÉ SÓJOVÉ OMÁČKY 

6 LŽIC MEDU 

6 LŽIČEK DIJONSKÉ HOŘČICE 

1 LŽIČKA MLETÉHO NOVÉHO KOŘENÍ

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Nakrájejte jarní cibulku, chilli papričky a česnek nahrubo. Smíchejte rum, cukr, sójovou omáčku, med, hořčici a nové koření.  Omytá žebra umístěte do pekáčku, nasypte na ně nakrájenou zeleninu a přelijte je vytvořenou omáčkou. Osolte a opepřete. Několikrát žebry otočte, aby se obalily všemi ingrediencemi, pekáček zakryjte a nechte maso v lednici marinovat alespoň do druhého dne. Troubu nejprve vyhřejte na 200 °C a pečte žebra půl hodiny na vyšší teplotu. Poté snižte teplotu na 130 °C a pokračujte v pečení další 4-5 hodin.

Občas se na žebra podívejte, zda se nevypařila tekutina a připadně podlijte. Po celou dobu nechte pekáček přikrytý, jen ke konci pečení ho na chvíli odklopte. Maso je hotové, když jde dobře od kosti.

Pokud vám na konci pečení zbyla v omáčka, zredukujte ji na pánvi a těsně před podáváním s ní polejte žebra.