Když se řekne rum, tak si mnozí okamžitě představí skvěle chutnající koktejl Daiquiri, nebo Mojito a prosluněné karibské ostrovy. Rum se však díky přirozeně nasládlému základu a svým aromatickým zvláštnostem stal nedílnou součástí gastronomie, a to nejen při přípravě dezertů. Rum si dokáže najít své místo ve vaší kuchyni od předkrmu až po sladkou tečku a prozářit sluncem a tropickými tóny všednost vaření.
Rum je však mnohem univerzálnější a svoji cestu si našel i do receptů slaných. Ve své domovině se přidával do glazur a marinád a stal se kulinářskou inspirací pro celý svět. Skvěle funguje v omáčkách asijského typu, které se zakládají na vyvážené sladké a slané chuti. Rumovou glazuru mnohostranně využijete na pečená žebra, kuřecí stehna, vepřovou panenku či do pokrmů s mořskými plody.
INGREDIENCE:
500 G HOVĚZÍCH ŽEBER
1 SVAZEK JARNÍ CIBULKY
1 CHILLI PAPRIČKA
4 STROUŽKY ČESNEKU
6 LŽIC RUMU BARRILITO
6 LŽIC CUKRU DEMERARA
6 LŽIC TMAVÉ SÓJOVÉ OMÁČKY
6 LŽIC MEDU
6 LŽIČEK DIJONSKÉ HOŘČICE
1 LŽIČKA MLETÉHO NOVÉHO KOŘENÍ
SŮL, PEPŘ
POSTUP:
Nakrájejte jarní cibulku, chilli papričky a česnek nahrubo. Smíchejte rum, cukr, sójovou omáčku, med, hořčici a nové koření. Omytá žebra umístěte do pekáčku, nasypte na ně nakrájenou zeleninu a přelijte je vytvořenou omáčkou. Osolte a opepřete. Několikrát žebry otočte, aby se obalily všemi ingrediencemi, pekáček zakryjte a nechte maso v lednici marinovat alespoň do druhého dne. Troubu nejprve vyhřejte na 200 °C a pečte žebra půl hodiny na vyšší teplotu. Poté snižte teplotu na 130 °C a pokračujte v pečení další 4-5 hodin.
Občas se na žebra podívejte, zda se nevypařila tekutina a připadně podlijte. Po celou dobu nechte pekáček přikrytý, jen ke konci pečení ho na chvíli odklopte. Maso je hotové, když jde dobře od kosti.
Pokud vám na konci pečení zbyla v omáčka, zredukujte ji na pánvi a těsně před podáváním s ní polejte žebra.