BOLOŇSKÉ RAGŮ Z HOVĚZÍHO NEBO JEHNĚČÍHO MASA

„Co byste si přáli k obědu? Boloňské špagety néééé, vždyť byly nedávno.“  JJJ Tak by u nás mohl probíhat rozhovor mezi mnou a dětmi každý víkend. U nás jsou tak oblíbené, že jejich uvaření bych snad zvládla poslepu, takže nějaký problém s chutí způsobený koronavirem se na jejich receptu vůbec nemůže odrazit. Jejich prostřednictvím se mi podařilo do dětí i Jakuba dostat jehněčí maso, které údajně nejedí. O jehněčím se říká, že je nejzdravějším červeným masem. Teď ještě není sezóna, ale až bude, vzpomeňte si na tenhle recept a vůbec nemusíte strávníkům dopředu hlásit, jaké maso jste v něm použili. Kvalitní červené víno a rozmarýn totiž nedovolí typickému aroma jehněčího masa proniknout napovrch. Víno na vaření můžete použít italské L’archetipo Litrotto Rosso, které si můžete dát i ke špagetám anebo vyzkoušet foodpairing s francouzským vínem Châteu de Roquefort Les Mures.  

INGREDIENCE:

700 G HOVĚZÍHO NEBO JEHNĚČÍHO MASA NA MLETÍ

2 CIBULE ŠALOTKY

2 STROUŽKY ČESNEKU

2 NATĚ ŘAPÍKATÉHO CELERU

2 TENČÍ MRKVE

200 ML ČERVENÉHO VÍNA 

800 G SEKANÝCH RAJČAT V PLECHU

2 LŽÍCE RAJČATOVÉHO PROTLAKU

4-5 SNÍTKŮ TYMIÁNU

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL, PEPŘ, BAZALKA

PARMAZÁN NA DOCHUCENÍ

POSTUP:

Očistěte zeleninu a nakrájejte mrkev na půlkolečka, stejně i celer, cibuli a česnek nadrobno. Na menší kousky pokrájejte i slaninu, kterou jako první dejte opékat na rozpálený olivový olej. Posléze přidejte cibuli, česnek, řapíkatý celer, mrkev a chvíli smažte se slaninou. Pokud máte dostatečně velkou pánev, můžete k zelenině přidat mleté maso a opékat ho společně. V případě menší pánve, opečte maso v jiné pánvi nebo dejte zeleninu stranou a vraťte ji až když je maso opečené. Jde o to, aby se maso před dušením dobře zatáhlo. Když maso pěkně zhnědne, tak začněte postupně přilévat víno a nechte ho pořádně odpařit.  Pak až přidejte sekaná rajčata z plechovky, rajčatový protlak, svázaný rozmarýn, osolte, opepřete a můžete nechat dusit. Délka dušení závisí na druhu masa. Telecí a jehněčí se podusí do půl hodiny a hovězí maximálně do hodiny. Před podáváním nasekejte do omáčky bazalkové listy.

Moje děti milují rajčatové omáčky, a tak mám v receptu více rajčat. Pokud nechcete tak intenzivní rajčatovou chuť, vyměňte jednu plechovku rajčat za 200 ml hovězího vývaru.