HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ RENOSU ROSSO

Když se mi podaří sehnat líčka, tak nehledím na roční období, ani na den v týdnu, a prostě se pustím do zdlouhavého vaření. Prostě tenhle francouzský recept zbožňuji a nezáleží na tom, jestli se zrovna hodí ho vařit. Naučila jsem se ho rovnou od nejlepšího z nejlepších, Radka Kašpárka, který se již pár let pyšní Michelinskou hvězdou udělenou jeho restauraci Field. To je již více než deset let na zpět, kdy jsme se spolupracovali na kurzu vaření a Radek nejspíš vůbec netušil, že jednou obdrží i udrží hvězdu a já sice už ráda vařila, ale o vlastním blogu se mi ani nesnilo. Postup, který jsem vám sepsala, je víceméně podle Radka, jen k správnému vínu jsem se dopracovávala pár let. I když podle lokalit a pravidel párování by se nejlépe k francouzskému jídlo hodilo francouzské víno a nespletli byste se, kdybyste sáhli po burgundském, mě se nejvíce osvědčilo italské víno Tenute Dettori Renosu Rosso. V Renosu Rosso můžete vnímat višně, třešně, maliny a citrusy, aromatické byliny jako tymián a rozmarýn, lékořici a skořici i opečené mandle a svojí hloubkou pikantnosti se krásně hodí k pomalu dušenému hovězímu masu. Víno si samozřejmě vyberte, jaká máte vy rádi, jen by mělo být tak dobré, abyste si skleničku mohli dát i k hotovému jídlu.

INGREDIENCE:

1 KG HOVĚZÍCH LÍČEK

100 G SLANINY (nemusí být)

1 VĚTŠÍ MRKEV

1 VĚTŠÍ PETRŽEL 

100 G CELERU

1 CIBULE

2 STROUŽKY ČESNEKU

2 LŽÍCE RAJČATOVÉHO PROTLAKU

1 VRCHOVATÁ LŽÍCE POVIDEL

3 SNÍTKY ROZMARÝNU

3 SNÍTKY TYMIÁNU

2 BOBKOVÉ LISTY

700 ML ČERVENÉHO VÍNA TENUTE DETTORI RENOSU ROSSO

500 ML HOVĚZÍHO NEBO KUŘECÍHO VÝVARU

SŮL, PEPŘ

OLIVOVÝ OLEJ

2 LŽÍCE MÁSLA

10 ŽAMPIONŮ 

NAKLÁDANÉ CIBULKY DLE CHUTI

HRST HLADKOLISTÉ PETRŽELE

POSTUP:

Hovězí líčka naporcujte, osolte a opepřete. V litinovém hrnci rozpalte olej a opečte líčka z obou stran, aby se maso zatáhlo. Opečené maso vyjměte, dejte stranou a do hrnce nasypte pokrájenou slaninu, nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu a smažte dozlatova. Posléze přidejte nakrájenou cibuli a k závěru smažení česnek. 

Vraťte k zelenině předpřipravená líčka a zalijte třetinou vína. Až se víno trochu zredukuje, opakujte postup s dalšími dvěma třetinami. Tento proces je přibližně na 20-30 minut. Čím kvalitnější víno, tím je samozřejmě výsledná chuť lepší.

Poté přilejte do hrnce hovězí vývar, svázané bylinky, rajský protlak a povidla. Vše ještě chvíli za občasného míchání vařte. V tento moment se musíte rozhodnout, zda necháte líčka pomalu dusit na plotně anebo zda je budete péci v troubě při teplotě 150°C. Oba procesy zaberou přibližně 2 – 2,5 hodiny. Když je maso měkké, omáčku případně ještě dosolte a zamíchejte do ní pro zjemnění dvě lžíce másla. 

Žampióny očistěte, nakrájejte a na soli a pepři zprudka opečte na pánvi. Líčka servírujte s opečenými žampióny, nasekanou petrželkou a nakládanými cibulkami. Podávat je můžete s opečenou bagetou, bramborovým pyré nebo s noky. Nejlépe se k líčkům hodí víno to, které jste použili do omáčky.