KUŘE NA MEDU A JABLEČNÉM BALZAMIKU GÖLLES

Tohle malé kuřátko řádně vykoupané v medu a jablečném balzamiku, provoněné rozmarýnem, ocení každý, kdo se rád oddává sladkokyselým chutím. Jeho příprava vůbec není náročná, za to je těžké se udržet, aby než ho naservírujte, jste nesnědli neustálým ochutnáváním ten úžasný sós. 

INGREDIENCE:

1 KUŘE

8 VĚTVIČEK ROZMARÝNU

4 STROUŽKY ČESNEKU

1,5 DL JABLEČNÉHO BALZAMIKA GÖLLES

1,5 DL KUŘECÍHO VÝVARU

1 DL OLIVOVÉHO OLEJE

100 G MEDU

1 LŽIČKA SOLI

ČERSTVĚ NAMLETÝ PEPŘ

POSTUP:

Kuře omyjte a buď si ho rozdělte na části nebo nechte v celku, záleží jen na tom, jak raději kuře pečete. Oberte lístky z rozmarýnu, oloupejte česnek a vše dejte do nádoby, kam přidejte med, balzamikový ocet, olivový olej, sůl a pepř. Tyčovým mixérem rozmělněte a promíchejte všechny ingredience. Vzniklou marinádou potřete kuře a přemístěte ho do igelitového sáčku, z kterého vytlačte vzduch a dobře ho uzavřete. Nechte marinovat přes noc nebo alespoň jednu hodinu. Troubu předehřejte na 170 °C. Přemístěte kuře do pekáčku, přelejte marinádou a podlijte vývarem. Pečte přibližně 60-90 minut, dokud není kuře měkké.

Hotové kuře můžete doplnit salátem z baby špenátu, řeřichy a granátového jablka a jako příloha se výborně hodí rýže.