Treska ve strouhankové krustě se sušenými rajčaty a šťouchané brambory

Ryby jsou u nás na talíři celkem často, ale zrovna treska nepatřila mezi oblíbené, dokud jsem nenarazila na recept v kuchařce Jamie Olivera. Po prvním přečtení se mi zdál moc složitý, ale tak mě zaujala kombinace sušených rajčat a krusty z pečiva, že jsem se do něj pustila. Pak jsem zjistila, že komplikovaně spíše vypadal díky způsobu, jak byl napsán. Recept jsem drobně upravila, a nakonec ho zkoušela i s plátky pražmy. Ani vám nedokážu říci, jestli byl lepší s pražmou nebo treskou. Chutná výborně s oběma. A věřím, že sušená rajčata se strouhankovou krustou by slušela i jiné rybě. Přílohu jsem tentokrát též převzala od Jamieho a skvěle se k této úpravě ryby hodila. Kulinářský zážitek pak doladilo přírodní bíle víno Don Jacobo Tempranillo Blanco Ecologico, které vyniká vyzrálou kyselinkou s tropickými tóny a dlouhým závěrem.

INGREDIENCE NA TRESKU:

2 VYKOŠTĚNÉ FILETY TRESKY S KŮŽÍ

3 STROŽKY ČESNEKU

100 G STROUHANKY (ideálně domácí)

2 LŽIČKY SARDELOVÉ PASTY (nebo 15 g ančoviček v oleji)

100 G SUŠENÝCH RAJČAT

SVAZEK BAZALKY

40 G PARMAZÁNU

1 BIO CITRÓN

1 LŽÍCE BALSAMIKOVÉHO OCTU GÖLLES

ROZMARÝN

SŮL, PEPŘ

INGREDIENCE NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:

4 VELKÉ BRAMBORY

1 MENŠÍ BROKOLICE

300 G HRÁŠKU (mražený nebo vyloupaný)

100 G MÁSLA

POSTUP:

Troubu vyhřejte na 180°C. Vyložte plech pečícím papírem a umístěte na něj tresky kůží dolů. Pokapte je olivovým olejem, posolte, popřete a dejte na 5 minut do trouby. Strouhanku přesypte na pánev a lehce ji na sucho opražte.

Sušená rajčata, utřený česnek, bazalku, parmazán, balsamikový ocet, nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu přendejte do robotu a rozmělněte na pastu. Vyndejte filety a potřete je pastou ze sušených rajčat, posypte opraženou strouhankou a postříkejte olivovým olejem, ozdobte rozmarýnem a vložte zpět do trouby. Pečte přibližně 10 minut, dokud povrch není upečen dozlatova.

Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Dejte je vařit do trochu většího množství osolené vody. Mezitím si omyjte brokolici a rozdělte ji na malé růžičky. Po 10 minutách přihoďte k bramborám hrášek a brokolicové růžičky.

Vařte přibližně dalších 10 minut nebo dokud není všechna zelenina měkká. Poté zeleninu sceďte, přidejte k ní máslo a vše sešťouchejte dohromady. Případně ještě přidejte máslo, olivový olej nebo sůl.