TUŇÁK V ČERNÉM SEZAMU

Plánujete-li slavnostnější oběd nebo večeři a nemáte moc času na vaření, můžete zkusit připravit tuňáka. Musím se přiznat, že jsem se vždy bála experimentovat s tak drahou rybou, protože jsem několikrát slyšela, jak je důležité ho nepřepéci, protože pak je suchý a nedá se jíst. Když ho ale jednou s nadšením přinesl domů můj muž, nezbylo mi nic jiného než do toho jít. A můžu vám s klidným srdcem říci, že to nic není. Stála jsem tedy u plotny se stopkami, ale vyšlo to. Dokonce dětem jsem ho dopékala do hanobené suchosti, protože syrového ho jíst nechtěly. Proti hustu žádný dišputát. Hlavně že tuňáka jedly, jelikož obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, minerálů a vitamínů.

INGREDIENCE:

2-4 STEAKY TUŇÁKA (široké přibližně 2 cm)

4 LŽÍCE ČERNÉHO SEZAMU (nebo půl na půl bílý a černý sezam)

2 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKA TAMARI

2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE (+ na smažení)

SŮL

POSTUP:

Steaky opláchněte studenou vodou, osušte papírovými utěrkami a osolte. Smíchejte olivový olej se sójovou omáčkou a potřete směsí steaky z obou stran. Připravené steaky můžete buď osmažit na rozpálené pánvi nebo je grilovat přibližně asi 2-3 minuty z každé strany. 

Tuňáka je možné jíst téměř syrového, takže si sami zvolte míru propečení. Ideálně by měl zůstat středně propečený a uvnitř růžový. Moje děti ale tento způsob úpravy nemají rády, a tak jim ho propékám úplně, i když je potom sušší. Proti gustu žádný dišputát. 

Jako přílohu můžete dát cokoliv, co máte rádi. Já naposledy uvařila černou rýži doplněnou lístky koriandru a připravila jednoduchý listový salát, ale dokáži si představit jakýkoliv jiný salát, pečené brambory nebo černou čočku. Také ho můžete servírovat nakrájený na tenké plátky bez přílohy jako předkrm.