Dlouho, dlouho mi to trvalo, než jsem se propracovala k venkovnímu grilování. Nejdříve nebylo kde – ono se to moc dobře negriluje v činžáku na Letné, a pak zase když už je dům a zahrada, tak jsme se skoro rok nemohli rozhodnout, jaký gril. Tak jsme se různě vyptávali známých profíků kuchařů i neodborníků na jejich zkušenosti a doporučení a nejvíce v nás zarezonoval velmi originální keramický gril Big Green Egg. Nejen že slibuje absolutní všestrannost a doživotní záruku, ale hodně se nám líbí jeho design. A tak když jsem na akci Food blog roku byla obdarována slevovou poukázkou 30 %, bylo rozhodnuto. Myslela jsem, že na grilování už není počasí, ale to mě náš jeden kamarád a fanda Big Green Egg ubezpečil, že je v něm možné grilovat, i když na jeho víku sedí bílá sněhová čepice. Smontování grilu tedy vůbec jednoduché, a obdivuji Jakubovu trpělivost, že se si s tím byl ochoten, tak dlouho hrát. Já mu pak za odměnu v tom obřím velkém vejci upekla bylinkové brambory a ugrilovala ribeye steak. Musím se přiznat, že tentokrát jsem vůbec neexperimentovala, jelikož s grilováním jsem doposud neměla žádné zkušenosti a trochu jsem se obávala, aby to dopadlo, takže jsem přesně následovala recept ze stránek Big Green Egg. Potvrdilo se, že s Big Green Egg se bát grilování nemusíte. Vše mají na stránkách perfektně popsáno a výsledek doplněný salátem a cibulovým chutney byl skvělý. Samozřejmě jsme si k oslavě našeho první úspěšně připravené večeře na grilu otevřeli velmi speciální lahev přírodního červeného vína Chateauneuf-Du-Pape “Les Vieilles Vignes” 2013. Úžasné svěží suché červené víno, s neuvěřitelnou strukturou, která je plné energie, smyslnosti a elegance.
INGREDIENCE:
12 STŘEDNĚ VELKÝCH ŽLUTOMASÝCH BRAMBOR
16 KAPUSTIČEK
2 PLÁTKY MÁSLA
SŮL
4 VĚTVIČKY ROZMARÝNU
6 VĚTVIČEK TYMIÁNU
4 STROUŽKY ČESNEKU
100 ML OLIVOVÉHO OLEJE
500 G VYSOKÉHO ROŠTĚNCE
POSTUP PŘÍPRAVY BRAMBOR A KAPUSTIČEK:
Zapalte uhlí v Big Green Egg a zahřejte s convEGGtorem a roštem na teplotu 180°C.
Mezitím si připravte ingredience pro bylinkový olej. Odstraňte stonek z rozmarýnu a otrhejte lístky tymiánu, nakrájejte. Oloupejte a nakrájejte česnek. Takto připravené suroviny smíchejte s olivovým olejem.
Opláchněte brambory a do dvou třetin je nahusto nařezejte, přibližně co každé dva milimetry. Existuje jednoduchý trik, zapíchněte do dvou třetin brambory špíz, který vždy zastaví nůž a všechny řezy tak budou stejně hluboké.
Brambory dejte do pánve a potřete bylinkovým olejem. Postavte pánev do EGG, zavřete víko a nechte zeleninu přibližně 90 minut vařit. Každých 30 minut naberte lžičkou trochu oleje a polijte jím zeleninu. Očištěné kapustičky pokapané olivovým olejem přidejte k bramborům až na poslední půl hodinu. Ke konci jejich pečení, na ně položte plátky másla, posolte je a nechte ještě minutku v Big Green Egg.
Vytáhněte pánev s bramborami z EGG. Dejte je na talíř a posypte dle chuti mořskou solí.
POSTUP PŘÍPRAVY STEAKU:
Steak položte na rošt vedle pánve. Zavřete víko EGG a grilujte steak přibližně 2 minuty. Poté otočte o 90° a nechte další 2 minuty grilovat. Steak otočte a grilujte 2×2 minuty stejně i na druhé straně. Steak je hotový, pokud je teplota uvnitř přibližně 51–53 °C (medium-rare). Teplotu změříte jednoduše pomocí digitálního teploměru.
Vytáhněte steaky z EGG, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Steak nakrájejte na plátky a pánev s brambory vytáhněte z EGG. Brambory i maso dochuťte solí a pepřem.