KOLÁČ S OSTRUŽINAMI A ČOKOLÁDOU

Ostružinová sezóna vrcholí a my se jí s radostí oddáváme. S ještě větší radostí se to podléhá, když máte domácí zdroj těchto úžasných sladkokyselých plodů. Já jsem dostala spoustu ostružin od své kamarádky Ivanky přímo z její zahrady a podařilo se mi jich pár uchránit na koláč. Jsou tak dobré čerstvé do jogurtu s granolou nebo na avokádovo-čokoládovou pěnu, že to byl boj, si část schovat na pečení. Vyzkoušela jsem křehké těsto v kombinaci s hořkou čokoládou a výsledek byl famózní. Jestli se vám zdá, že koláč na úvodní fotce je trochu šejdrem, tak se vám to opravdu nezdá. Než jsem se dostala k focení, což bylo tentýž den, co jsem ho vytáhla z trouby, tak tam zůstal poslední kousek, který už neměl ideální tvar. Tak to prosím omluvte. 

INGREDIENCE:

280 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ

180 G MÁSLA 

60 G BŘEZOVÉHO CUKRU

20 G TŘTINOVÉHO CUKRU

1 VEJCE

ŠPETKA SOLI

100 G KVALITNÍ HOŘKÉ ČOKOLÁDY

350 G OSTRUŽIN

2 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU (nebo medu)

POSTUP:

Nastrouhejte studené máslo, přidejte k němu mouku, cukr, vejce, sůl a vypracujte těsto, které nechte v ledničce alespoň hodinu odležet. Po vytažení těsta z lednice ho rozválejte, přemistěte do koláčové formy o rozměru 23 cm a potáhněte těstem celou formu až do okrajů.

Koláč posypte nastrouhanou čokoládou a pak poklaďte ostružinami, tak aby celá plocha byla poctivě zaplněná. Pokapejte ostružiny javorovým sirupem nebo medem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.