ŠPAGETY S KREVETAMI A CUKETOU

V létě, asi tak jako všichni ostatní, jsem nejraději co nejvíce venku, a tak v kuchyni hrají prim nenáročná, lehká jídla, která jsou hned hotová. Mezi takovou naší letní stálici patří těstoviny s cuketou a krevetami, samozřejmě doprovozené dobrým vínem. Obvykle víno, které použiji při vaření servíruji pak i k jídlu, čímž se krásně propojí všechny chutě. Mám vyzkoušeno, že nemá smysl na vínu, které se přidává do receptu šetřit, jelikož je jeho chuť ve finálním pokrmu obsažena a nám jde přeci pouze o chutě lahodné. Jak asi již víte, jsem velký fanoušek vín přírodních. Nedává mi totiž smysl, když vařím povětšinou ze surovin z farmářských trhů či ze zdrojů mých rodičů na Vysočině, do pokrmu dostat chemii prostřednictvím vína. Asi byste byli překvapeni kolik chemie v konvenčních vínech je, ale o tom až někdy příště…

INGREDIENCE:

400 G ŠPAGET (nebo linguine)

OLIVOVÝ OLEJ 

16 KREVET CELÝCH I S HLAVOU 

4 STROUŽKY ČESNEKU 

2 MENŠÍ CUKETY

1 DCL KVALITNÍHO BÍLÉHO VÍNA (ideálně Chateau de Roquefort Petit Salé)

NABĚRAČKA JEMNÉHO ZELENINOVÉHO VÝVARU 

1 VELKÁ LŽÍCE MÁSLA

1 CHILLI PAPRIČKA

HRST PETRŽELOVÉ NATĚ

POSTUP:

Nejprve si očistěte krevety. Otrhejte hlavičky, vyloupejte krevety ze skořápky, lehce nařízněte jejich hřbet a vyndejte střívko. Oloupejte cukety a nakrájejte je podélně na krátké drobné špalíčky. Dejte vařit těstoviny dle návodu na jejich balení.

Na pánev nalijte olivový olej a zprudka osmahněte nožem rozmáčknuté stroužky česneku. Do pánve vymačkejte šťávu z hlaviček, přidejte krevety, nakrájené cukety a trochu je osmažte. Vyndejte česnek, přilejte víno a nechte ho zredukovat. Po 5-8 minutách přilejte vývar, očištěnou a na drobno nasekanou chilli papričku a ještě chvíli povařte, přidejte lžíci másla na zjemnění omáčky a sundejte pánev z plotny.

Uvařené těstoviny přesypte na pánev k připraveným krevetám a pořádně promíchejte, ať se omáčkou obalí všechny těstoviny. Ozdobte petrželkou a můžete podávat s vínem Petit Salé, které svým jemným, svěžím profilem exotických citrusů a pěkným minerálním závěrem skvěle doplňuje chuť krevet a petrželky.