Kuře na pomerančích, zázvoru, skořici a mastiche

Na Chiosu jsem si oblíbila mastichu, řeckou superpotravinu, vyrábějící se z pryskyřice stromu řečík lentišek neboli skinnos. Aby ne, když jsem měla příležitost vše poznat na vlastní oči a dozvědět se spoustu informací z historie, která mě chytla za srdce. Kolik radosti a trápení místním lidem přinesla a jak je s nimi srostlá. Z mastichy se vyrábí všechno možné, a já si z toho nepřeberného množství věcí oblíbila likér Skinnos, masticha žvýkačky a zubní pastu a také jsem se odhodlala s mastichou vařit. Přivezla jsem si totiž masticha kuchařku, a tak jsem vyzkoušela kuře na pomerančích, skořici, zázvoru, mastiche a víně. Víno jsem zvolila bílé Don Jacobo a samozřejmě jsme si ho dali i k jídlu. Ráda objevuji nové chutě a mám radost, když mé objevy chutnají i rodině. A pochutnali si všichni, tak mohu jen doporučit. 

INGREDIENCE:

8 KUŘECÍCH PALIČEK

1 POMERANČ

2,5 CM DLOUHÝ ZÁZVOR

2 CELÉ SKOŘICE

1 ČAJOVÁ LŽIČKA NADRCENÉ MASTICHY

1 CIBULE

ŠTÁVA Z ½ POMERANČE

2 LŽÍCE MEDU NEBO JAVOROVÉHO SIRUPU

1 DL SUHÉHO BÍLÉHO VÍNA (já použila Don Jacobo Blanco Ecologico)

SŮL A ČERSTVĚ NAMLETÝ PEPŘ

OLIVOVÝ OLEJ

POSTUP:

Troubu předehřejte na 200 °C. Omyjte a osušte kuřecí paličky, posolte je, popepřete a nechte zatáhnout na rozpálené pánvi. Jakmile mají zlatavou barvu, přendejte je do pekáčku a zalijte je vínem a vymačkanou šťávou z pomeranče. Obložte na plátky nakrájeným zázvorem, vložte do pekáčku skořici a oloupaný pomeranč rozkrojený napůl. Posypte kuře mastichou, pokapejte medem a poklaďte na kuře na plátky nakrájenou cibuli.

Pekáček přiklopte anebo zakryjte alobalem a dejte do trouby na první ½ hodinu na 200 °C a na dalších 30-40 minut na 180 °C. Na poslední ½ hodiny pekáček odkryjte, ať‘ se vám udělá kůrčička. Po upečení servírujte s vínem, které jste použili do vaření.