V kuchařkách Rettigové a Sandtnerové jsem před nedávnem narazila na zeleninové pudinky a teď na ně přišla konečně řada. Jako první jsem vyzkoušela květákový. Ještě jsem ho trochu více obohatila dalšími chutěmi a s napětím očekávala, co z toho vyleze. A vydařilo se. Nadýchaná svěží pochoutka, která krásně zasytí.
INGREDIENCE:
1 STŘEDNĚ VELKÝ KVĚTÁK
100 G ROHLÍKŮ NEBO HOUSEK
2-4 LŽÍCE SMETANY
70 G MÁSLA
2 VAJÍČKA
SŮL
KŮRA Z 1 BIOCITRÓNU
HRST HLADKOLISTÉ PETRŽELE
100 G SLANINY chcete-li
MÁSLO A STROUHANKU NA PŘÍPRAVU FORMY
POSTUP:
Očištěný květák, rozebraný na růžičky, vložte do osolené vody a 10 minut vařte. Květák sceďte a než vychladne, nakrájejte pečivo na kostičky a pokropte smetanou. V míse umíchejte změklé máslo se žloutky, přidejte navlhčené pečivo, nastrouhanou citronovou kůru, naseknou petržel, případně nakrájenou slaninou a 2/3 květáku pokrájeného nadrobno. Na závěr vmíchejte z bílků ušlehaný sníh.
Pudinkovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Dno formy vyložte zbývající třetinou květáku a pokryjte umíchanou hmotou. Pečte v parní troubě přibližně hodinu. Pokud parní troubu nemáte, vložte formu s pudinkem do jiné pečící formy s vodou a dejte takto péci do trouby vyhřáté na 180 °C. Pudink krásně vyběhne a na povrchu zezlatoví.
Po zchladnutí ho nakrájejte a servírujte ještě posypaný nasekanou petrželkou.