Tento recept je starý více než 100 let a pochází též z kuchařky „Jedlé houby a jim podobné jedovaté“ od mykologa Jana Bezděka. Když vám řeknu, že vedle hříbků hraje další velkou roli smetana, tak mi možná odpovíte: „to znám“. Přesto si troufám tvrdit, že nejspíš bude tahle kombinace ingrediencí v něčem pro spousty z vás nová nebo alespoň zajímavá.
INGREDIENCE:
300 G HŘIBŮ
100 ML VÍNA MUSELLA DRAGO ROSE
200 ML SLEPIČÍHO VÝVARU
120 G SLANINY
1 LŽÍCE PŘEPUŠTĚNÉHO MÁSLA
1 LŽÍCE ŠPALDOVÉ HLADKÉ MOUKY
½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
TYMIÁN
SŮL, BÍLÝ PEPŘ
POSTUP:
Očištěné hřiby nakrájejte na větší kousky a na rozpuštěném másle chvíli restujte. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a přihoďte k houbám. Vše osolte, opepřete a zalijte vínem. Na menším plameni duste přibližně 15 minut. Houby pustí trochu šťávy, tak by se připalovat neměly, ale určitě je kontrolujte a občas promíchejte. Poté zasypte hříbky moukou a až bude mouka lehce opražená, zalijte vše vývarem, smetanou a okořeňte muškátovým oříškem. Přihoďte do omáčky pár snítku tymiánu, a ještě chvíli duste. Před servírováním ozdobte nasekanou petrželkou.