K batátovo-pohankovým placičkám vždy jako přílohu podávám jednoduchý čočkový salát. Já mám moc ráda černou čočku Beluga, která se nemusí dopředu namáčet a velmi dobře chutná. Když teď během půstu nejíme moc maso (kromě ryb), tak více hlídám příjem bílkovin z neživočišných zdrojů. Čočka obecně obsahuje hodně bílkovin, vitamíny řady B, minerály, navíc ta černá obsahuje antioxidační pigment, který se vyskytuje i v bobulovitém ovoci. Hodí se skvěle i k rybám anebo jen do salátu třeba k večeři.
INGREDIENCE NA SALÁT:
300 G VAŘENÉ ČOČKY BELUGA (suché 120g)
2 ČERVENÉ PAPRIKY
1 VĚTŠÍ ČERVENÁ CIBULE
SVAZEK HLADKOLISTÉ PETRŽELE
PŘÍPADNĚ RAJČE, OKURKA
SŮL
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
2 LŽÍCE UMEOCTU
1 LŽIČKA JAVOROVÉHO SIRUPU
1 LŽIČKA DIJONSKÉ HOŘČICE
POSTUP:
Černou čočku Belugu povařte půl hodiny v osolené vodě a nechte zchladnout. Cibuli, papriku, případně okurku a rajče nakrájejte nadrobno a přidejte k čočce. Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí a smíchejte s připravenou zeleninou a čočkou. Díky zdravě slané chuti umeoctu nemusíte salát dosolovat.
Pokud umeocet neznáte, mrkněte ke mně na blog do záložky ingredience, kde o něm píšu. Já se bez něj v kuchyni neobejdu.