BATÁTOVO-POHANKOVÉ PLACIČKY

Víte, jak se říkalo třetí postní neděli? Kýchavá. Pokud si během ní třikrát kýchnete, budete se dle pověry celý rok těšit pevnému zdraví. Za doby Ludvíka XV se věřilo, že kýchání čistí hlavu, nos a upevňuje zdraví, a tak ho ještě podporovali šňupacím tabákem. Naopak v morových obdobích kýchání budilo hrůzu, jelikož patřilo k prvním projevům nemoci, a proto se i kýchajícím říkalo “Pomáhej pán Bůh”. Třetí postní neděli se údajně jídávaly zeleninové placky pražené na sucho, a tak jsem je udělala z batát, pohanky a červené cibule, ale na olivovém oleji, aby to doma někdo jedl. No, zaprášilo se po nich neskutečně a ani mi nechtěli věřit, že uvnitř je pohanka a tempeh. 

INGREDIENCE:

300 G BATÁT

150 G POHANKOVÉ LÁMANKY

200 G ČERVENÉ CIBULE

4 STROUŽKY ČESNEKU

100 G UZENÉHO TEMPEHU

1 LŽÍCE MAJORÁNKY

2 VEJCE (nemusí být)

SŮL, OLIVOVÝ OLEJ

DOMÁCÍ STROUHANKA (nemusí být)

POSTUP:

Pohankovou lámanku povařte 3 minuty v osolené vodě a pak nechte pod pokličkou půl hodiny dojít. Batáty nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte nadrobno a dejte restovat na mírně rozpálenou pánev s olivovým olejem. Po deseti minutách přidejte k zelenině prolisovaný česnek, majoránku, na malé kousky pokrájený tempeh, sůl a smíchejte vše s pohankovou lámankou. Pohanková lámanka skvěle lepí, takže již z této hmoty vytvarujete placičky, které budou držet celkem dobře pohromadě. Jen při neopatrné manipulaci se mohou rozsypat. Kdybyste je chtěli mít pevnější, přidejte do nich vejce. Samozřejmě s vajíčky jsou i o něco chutnější. Placičky můžete tak jak jsou nebo obalené ve strouhance osmažit na pánvi, případně s přidanými vejci upéct v troubě. Moje děti tyhle placičky milují, když jsou obalené ve strouhance. Bez strouhanky je ignorují. Zajímavý minideatil, díky kterému bez povšimnutí snědí pohanku i tempeh, který normálně obcházejí obloukem. Já dělám strouhanku domácí z kváskových celozrnných bulek, trochu hruběji nastrouhanou, která dodá všemu obalovanému ještě lepší chuť a je o něco zdravější.