Lilky jsou dle mého názoru hrozně vděčné jídlo. Chutnají svátečně, a přitom jsou tak dostupné a jednoduché na přípravu. Tenhle recept dost silně konkuruje mým doposud nejoblíbenějším lilkům se šafránovým jogurtem a granátovým jablkem. Zážitek ještě umocnil můj nový vinný objev, a to fantastické víno Wimmer Czerny Grüner Veltliner Reserve z obchodu Warehouse#1. Jeho sametová, silná a zároveň osvěžující chuť plná ovocných, kořeněných a minerálních tónů s velmi pěknou kyselinkou a suchým závěrem, vám nedovolí zůstat jen u jedné skleničky. Je sice trochu dražší, ale jednou za čas se odměnit takovýmto exkluzivním zážitkem je naprosto v pořádku. Alespoň podle mne.
INGREDIENCE NA KULIČKY:
3 STŘEDNĚ VELKÉ LILKY
100 G PARMAZÁNU
2 STROUŽKY ČESNEKU
60 G TVRDŠÍHO CHLEBA
BAZALKOVÉ LÍSTKY
1 VEJCE
SŮL A PEPŘ
STROUHANKA NA OBALENÍ
OLIVOVÝ OLEJ
INGREDIENCE NA OMÁČKU:
400 G RAJČAT
1 CIBULE
1 STROUŽEK ČESNEKU
1 MALÁ MRKEV
1 LŽÍCE PETRŽELE
1 LŽIČKA OREGÁNA
1 LŽIČKA TYMIÁNU
2 SNÍTKY ROZMARÝNU
1 DCL BÍLÉHO VÍNA
SŮL A PEPŘ
POSTUP:
Rozehřejte si troubu na 220 °C. Lilky opláchněte a jejich slupku na několika místech nakrojte. Podélně je rozřízněte a umístěte na plech. Pokapejte je olivovým olejem a pečte přibližně 25 minut.
Než se lilek upeče nastrouhejte si parmazán, nakrájejte nadrobno chléb bez kůrky, nasekejte lístky bazalky, rozkvedlejte vejce a vše přemístěte do misky. Když je lilek upečený, tak vydlabejte jeho dužinu a přendejte k ostatním ingrediencím do misky, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte.
Vytvarujte menší kuličky a obalte je ve strouhance. Poté je pečte na olivovém oleji na mírně rozpálené pánvi.
Než se vám kuličky osmaží, připravte si rajčatovou omáčku. Cibuli nakrájejte najemno a pomalu ji smažte na olivovém oleji. Po chvíli přidejte česnek a všechny bylinky. Pokud vám vadí snítky tymiánu v jídle, tak ho svažte potravinovým provázkem a přidejte až později s rajčaty. Mrkve si nastrouhejte najemno a dejte též smažit. Posléze přidejte rajčata. Můžete spařit a oloupat čerstvá anebo použít z plechovky. Podlijte omáčku vínem a mírně vařte 15 minut.
Usmažené lilkové kuličky přemístěte na talíř, zalijte rajčatovou omáčkou, a ještě pokrm ozdobte nastrouhaným parmazánem. Jako přílohu můžete zvolit buď bagetu nebo třeba bulgur.