Kdybych měla z kuchařky Lahodně s Ellou vybrat jeden nejlepší recept, nemohla bych se rozhodnout mezi tímto salátem a čokoládovou pěnou z banánu a avokáda. Oba se totiž usídlili v našem jídelníčku a zatím to vypadá, že se snad nikdy neomrzí. Oba jsou velmi jednoduché na přípravu, neskutečně chutné a především zdravé.
Brokolici jsem nikdy před tím do salátů nepoužívala. Díky tomuto receptu jsem objevila její krásu, jak v příjemné křupavosti, tak v elegantním tvaru. Brokolice, doplněná mým oblíbeným avokádem, zbožňovaným koriandrem a originální zálivkou z tahini a limetky, se dostala na přední příčky repertoáru mých salátů. Jen ho ještě doplnila semínky, které u nás nesmí chybět na žádném salátu. Jsem zvědavá, co na něj řeknete.
INGREDIENCE:
1 BROKOLICE
2 AVOKÁDA
ŠŤÁVA Z 1 LIMETKY
2 LŽÍCE TAHINI
2 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKY TAMARI
3 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
1 LŽÍCE UMEOCTU
1 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU
HRST ČERSTVÉHO KORIANDRU
HRST SEMÍNEK (dýňová, slunečnicová)
POSTUP:
Brokolici opláchněte a rozdělte na malé růžičky. Dejte ji do napařovacího hrnce a v páře ji duste přibližně 8-10 minut. Brokolice by neměla být úplně měkká, ale zůstat křupavá. Poté ji vyndejte a nechte vychladnout.
Mezitím rozkrojte avokáda napůl, vyndejte pecku a velkou lžíci vydlábněte dužinu, kterou nakrájejte na malé kostičky.
Koriandr nasekejte a smíchejte ho v míse s brokolicí a avokádem.
V hrnečku smíchejte šťávu z limety, tahini, tamari, olivový olej, umeocet a javorový sirup. Zálivku případně dosolte a můžete jí přelít přes připravený salát v míse. Pokud také máte rádi semínka, určitě je do salátu přidejte.