Pirohy jsou nejvíce spojovány s polskou a ruskou kuchyní a zelnou náplní. Plnit se však mohou houbami, masem anebo mohou být pojaty na sladko. Na těsto najdete nespočet receptů a není lehké se rozhodnout, který vyzkoušet. Já jsem si to zjednodušila a po vzoru Hanky Zemanové jsem dala přednost těstu listovému a dle jejího receptu připravila i náplň. Její fazolové pirohy peču už roky a během té doby jsem si originální recept trochu poupravila ke své spokojenosti. Na pirozích určitě oceníte, že se dají pojídat celý den. Dokonce i den druhý. Jsou skvělé na cesty, pikniky, k obědu, večeři či svačině, prostě jsou neskutečně vděčné.
INGREDIENCE:
300 G UVAŘENÝCH ČERVENÝCH FAZOLÍ ADZUKI
4 STROUŽKY ČESNEKU
2 ČERVENÉ CIBULE
2 ČERVENÉ PAPRIKY
1 PLECHOVKA LOUPANÝCH SEKANÝCH RAJČAT
2 LŽIČKY DRCENÉHO KMÍNU
1 LŽIČKA SLADKÉ PAPRIKY
2-3 LŽIČKY MAJORÁNKY
1 LŽÍCE RAJSKÉHO PROTLAKU
OLIVOVÝ OLEJ
CHILLI DLE CHUTI
SŮL, PEPŘ
2 BALENÍ LISTOVÉHO TĚSTA
POSTUP:
Nejprve si nakrájejte červenou papriku na menší proužky a přemístěte ji na plech vyložený pečícím papírem. Dejte ji péct do trouby vyhřáté na 200° C přibližně na 30 minut. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a osmahněte ji na rozpáleném oleji. Po chvíli přidejte drcený kmín, červenou papriku a na plátky nakrájený česnek a smažte společně s cibulí dalších pár minut. Sekaná loupaná rajčata vyklopte na pánev, přisypte uvařené fazole a vše dohromady povařte 10 minut.
Mezitím se upeče paprika, kterou k fazolové směsi přidejte a nechte ji před plněním trochu zchladnout.
Připravte si listové těsto, které rozkrájejte na větší obdélníky. Na polovinu každého obdélníku lžící naneste fazolovou náplň. Těsto přehněte na polovinu a přimáčkněte prsty dohromady. Připravené pirohy potřete žloutkem, posypte solí a majoránkou. Dejte péct do trouby na 180°C přibližně 25 minut.
Pokud by vám zbyla náplň, můžete ji případně trochu naředit další konzervou sekaných rajčat a podávat s chlebem nebo rýží třeba další den.