Pokud máte v lednici pesto, vykouzlíte s ním spousty jídel. Občas dělám pesto špenátové nebo rukolové, ale bazalkové bych řekla je takové nejklasičtější. Můžete ho podávat s těstovinami nebo noky, skvěle chutná s rajčaty a mozzarellou, s topinkou nebo čerstvou bagetou. V lednici vám vydrží až 14 dní, a tak může posloužit mnoho večerů pro stvoření rychlé večeře, pokud nestíháte a nebo se vám nechce vařit
INGREDIENCE PESTO:
50 G MANDLÍ (NEBO PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ)
2 SVAZKY BAZALKY
2 STROŽKY ČESNEKU
6 LČIC OLIVOVÉHO OLEJE
3 LŽÍCE PARMAZÁNU
SŮL
PEPŘ
POSTUP PESTO:
Česnek vložíme do mixéru a nasekáme najemno. Přidáme mandle a část otrhaných lístků bazalky, přibližně polovinu olivového oleje, sůl, pepř a rozmixujeme. Poté doplníme zbytkem bazalky a olivového oleje a znovu rozmixujeme. Nakonec přidáme nakrájený parmazán a naposledy mixujeme.
Přendáme směs do zašroubovávací skleničky, zalijeme trochou olivového oleje a uložíme do lednice. Uskladněné v lednici vydrží až několik týdnů (minimálně dva).
INGREDIENCE TOPINKY:
CHLEBA ALESPOŇ DVA DNY STARÝ
PLÁTEK MÁSLA
COTTAGE SÝR
10-15 CHERRY RAJČÁTEK
OLIVOVÝ OLEJ
SŮL
POSTUP TOPINKY:
Nejprve si dejte péct cherry rajčátka. Rozehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečícím papírem, poklaďte na něj rozpůlená cherry rajčátka, pokapejte olivovým olejem, posolte a dejte na 20 minut péct.
Nakrájejte chleba na plátky, umístěte do toustovače a opečte tak jak je máte rádi. Okamžitě po vytažení je pomažte máslem, které se do nich krásně vpije.
Namažte topinky pestem, poté sýrem Cottage a ozdobte pečenými cherry rajčátky a snítky bazalky.