CAPPUCCINO CHESECAKE

Kdo by dnes neznal cappucino. Patří totiž mezi nejoblíbenější kávové nápoje. První zmínky o nápoji kapuziner, které se připravovalo z kávy, šlehačky a cukru pocházejí z vídeňských kaváren 18. století. Italské cappuccio se poprvé objevilo až na počátku 20. století po vynálezu kávovaru na espresso. Oba názvy se postupně slily do současného cappuccina a připomínají sytě hnědou kápi mnichů kapucínů, jež po odložení kapuce odhalovala světlou tonzuru (vyholené místo na temeni hlavy kněží).Až si příště budete chtít užít chvilku s cappuccinem, vyzkoušejte místo něj tuto brilantní verzi cheesecaku. Dokonalé spojení kávy, kávového likéru Gloria, čokolády a smetanového sýru vás přenese do cappuccinového nebe.

Až si příště budete chtít užít chvilku s cappuccinem, vyzkoušejte místo něj tuto brilantní verzi cheesecaku. Dokonalé spojení kávy, kávového likéru Gloria, čokolády a smetanového sýru vás přenese do cappuccinového nebe. 

INGREDIENCE NA KORPUS:
150 G ČOKOLÁDOVÝCH SUŠENEK 
50 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA 

INGREDIENCE NA GANACHE: 
200 ML SMETANY NA ŠLEHÁNÍ 
360 G NASEKANÉ HOŘKÉ ČOKOLÁDY 
40 ML KÁVOVÉHO LIKÉRU GLORIA

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
540 G SMETANOVÉHO SÝRU (Lučina, Philadelphia, Gervais)
100 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
4 LŽÍCE KÁVOVÉHO LIKÉRU GLORIA
2 LŽÍCE INSTANTNÍ KÁVY 
3 VĚTŠÍ VEJCE 

INGREDIENCE NA POLEVU:
200 G ZAKYSANÉ SMETANY
2 LŽÍCE TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU
1 LŽIČKA VANILKY

Smíchejte jemně rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a zpracovávejte, dokud se drobky nezačnou slepovat. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. Přeneste sušenkovou směs na dno formy a pořádně upěchujte.  

Připravte si ganache. Smetanu přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se začne jen lehce vařit, sundejte ji z plotny a přidejte nalámanou čokoládu a likér Gloria. Šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí a ganache není hladká. Poté nalijte ganache do formy na korpus dortu. Dejte formu do mrazáku a nechte 30 minut tuhnout.

Troubu si rozehřejte na 180 °C a pusťte se do výroby náplně.  Elektrickým mixérem nebo v robotu rozšlehejte smetanový sýr a cukr. Kávu rozpusťte v jedné lžíci horké vody a vmíchejte do sýrové náplně spolu s likérem Gloria. Postupně zašlehávejte jedno vejce po druhém.  

Nalijte náplň na studenou ganache a vložte dort do předehřáté trouby. Pečte přibližně 50 minut, dokud není vrchní část nahnědlá, trochu nafouknutá a popraskaná na okrajích. Střed dortu se bude pořád trochu pohybovat a nebude tak pevný jako na okrajích. Vyndejte dort z trouby a nechte ho zchladnout. Troubu nemusíte vypínat. 

Vyrobte si vrchní polevu na dort. V misce rozšlehejte zakysanou smetanu, cukr a vanilku. Nalijte polevu na horký tvarohový koláč a rozetřete tak, aby zcela zakryl náplň. Pečte, dokud poleva neztuhne, přibližně 10 až 15 minut. Poté nechte dort úplně vychladnout. Před tím, než budete dort vyndávat z formy, uvolněte nejdříve jeho strany tak, že opatrně objedete nožem boky formy. 

Cheesecake můžete podávat s ostružinami, které ke kávě, smetaně a čokoládě dokonale chuťově ladí.