TŘEŠŇOVÉ ČATNÍ

Napadlo vás někdy třešně zpracovat jinak než nasladko? Mám moc ráda různé druhy čatní a jedno z mých oblíbených je i třešňové. Použít ho můžete všude tam, kam byste si dali cibulovou marmeládu. Na tu případně též najdete recept na blogu. Obě připravuji podobně jen se liší v užití destilátu a také v některém koření. Chuť třešní krásně zvýrazní třešňová pálenka Fassbind Kirsch, kdežto k cibuli se více hodí Madeira. K obojímu čatní přidávám jablečný balzámový ocet Gölles, který podtrhne sladkost a dodá i kyselost (vše k dostání ve @warehouse1cz). Čerstvě uvařené čatní jsme si dnes dala k večeři na topinku s rukolovým pestem, pečenou řepou a kozím sýrem. Kdo má rád pestré chutě, určitě by si pochutnal.

INGREDIENCE:
500 G VYPECKOVANÝCH TŘEŠNÍ
2 ČERVENÉ CIBULE
½ LŽIČKY SUŠENÉHO ZÁZVORU
1/2 LŽIČKY MLETÉ SKOŘICE
1/4 LŽIČKY MLETÉHO HŘEBÍČKU
¼ LŽIČKY MLETÉHO BADYÁNU
150 ML PÁLENKY FASSBIND VIEUX KIRSCH
4 LŽÍCE JABLEČNÉHO BALZÁMOVÉHO OCTU GÖLLES
2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
1 LŽÍCE CUKRU MUSCOVADO
KAJENSKÝ A ČERNÝ PEPŘ DLE CHUTI
SŮL

Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na stejně velké půlměsíčky. V hlubší nebo větší pánvi rozpalte olej na střední teplotu, přidejte cibuli a chvíli opékejte, dokud nezačne cibule zlátnout. Pak přidejte třešně a zázvor, skořici, hřebíček, badyán. Když se kořeni rozvoní, přidejte cukr. Jakmile začne cibule s třešněmi měknout a lehce lepit, teplotu snižte. Poté vmíchejte třešňovou pálenku Fassbind s jablečným balzámovým octem Gölles nechte pomalu zredukovat veškerou tekutinu. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila. Přibližně po půl hodině byste měli mít hotovo. Horké třešňové čatní plňte do sterilních sklenic anebo rovnou konzumujte.