KREVETY PO FILIPÍNSKU

Krevety po filipínsku jsou kulinářskou ozvěnu z mých cest, z kterých si vždy přivezu nějaký recept. A jaká je filipínská kuchyně? Mísí se v ní celá historie Filipín, tudíž je patrný vliv kuchyně indonéské, malajské, čínské, japonské a španělské. Filipínci milují především pokrmy z masa, řekla bych že nejoblíbenější je vepřové a kuřecí, dále ryby či mořské plody a omáčky mají rádi laděné do sladka. Z příloh nejvíce upřednostňují rýži, nudle a občas zeleninu. Maso povětšinou grilují a úlovky z moře smaží. Na Filipínách se pokrmy jedí pouze lžící a vidličkou podobně jako jinde v jihovýchodní Asii a nebo tradičním způsobem přímo rukama.

INGREDIENCE:
1/2 KG KREVET
1 LŽIČKA SEZAMOVÉHO OLEJE
3 LŽIČKY BÍLÉHO VÍNA VÍNA DON JACOBO TEMPRANILLO BLANCO ECOLÓGICO
3 LŽÍCE KVALITNÍHO KEČUPU
1 -2 LŽIČKY CUKRU MUSCOVADO
3 STROUŽKY ČESNEKU
3 LŽÍCE MÁSLA
2 CM ZÁZVORU
1 CHILLI PAPRIČKA BIRD’S EYE
1 LŽÍCE OLEJE NA SMAŽENÍ
2 JARNÍ CIBULKY
SŮL A PEPŘ PODLE CHUTI

POSTUP:
V hrnečku smíchejte rajčatový kečup, sezamový olej, cukr muscovado a bílé víno. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky. Jarní cibulku a chilli papričku pokrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte máslo. Orestujte zázvor a česnek do světle hnědé barvy. Přidejte krevety. Na Filipínách servírují většinou krevety neloupané, ale můžete si je oloupat. Pokud použijte krevety čerstvé, restujte je přibližně 5 minut, dokud nezrůžoví. Předvařené krevety stačí jen minutku prohřát. Krevety zalijte předpřipravenou omáčkou. Přidejte chilli papričku. Ve filipínské kuchyni se tradičně používá velmi pálivá chilli Bird’s Eye, ale můžete použít i jinou, méně ostrou. Krevety servírujte s jarní cibulkou a rýží.

Pro hlubší proniknutí do filipínské kuchyně jsem se probádala Pinoy Recipes, kde jsou publikovány recepty od profesionálních filipínských kuchařů. Odtud pochází i tento jednoduchý recept na krevety po filipínsku.