I když se pro svou širokou dostupnost za dob minulých považuje za socialistický dezert, já se pro jeho recept inspirovala u mé oblíbené prvorepublikové autorky kuchařek Marie Janků-Sandtnerové. Odkud punčový dort pochází není jasné, ale traduje se o něm, že ho cukráři vymysleli, aby zužitkovali starší piškotové korpusy. Dnes sice není punčový dort až tak rozšířený jako dříve, ale určitě se připravuje z těsta čerstvě upečeného. Údajně jsou však starší korpusy schopné nasát více tekutiny a díky nim je pak dort hutnější a vlhčí. Pro větší savost piškotu ho stačí upéct den předem a máčet ho v punčovině až odleželý. Mě tedy lehčí forma punčového dortu vyhovuje, a tak ho celý chystám v jeden den. Velkou výhodou tohoto dortu je, že vydrží bez újmy na své chuti až 10 dní.

INGREDIENCE NA TĚSTO:
200 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
100 G DATLOVÉHO CUKRU
100 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANAT
8 VAJEC
30 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY
KŮRA A ŠŤÁVA Z 1 BIO CITRONU
½ LŽIČKY VANILKY
2 KAPKY ČERVENÉHO BRETONU 
150 G RYBÍZOVÉ MARMELÁDY
TUK A HRUBÁ MOUKY NA VYSYPÁÍ FORMY 

INGREDIENCE NA PUNČOVINU:
120 ML VODY
120 ML TŘTINOVÉHO CUKRU
160 G RYBÍZOVÉ MARMELÁDY
ŠŤÁVA Z 1 CITRONU A 1 POMERANČE
80 ML PUNČE  
80 ML KVALITNÍHO RUMU

INGREDIENCE NA POLEVU:
250 G PRÁŠKOVÉHO CUKRU
1 LŽÍCE HORKÉ VODY
2 LŽÍCE PUNČE 
2 KAPKY ČERVENÉHO BRETONU

POSTUP:
Žloutky vyšlehejte s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou do nadýchané pěny. Bílky ušlehejte v pevný sníh. Do žloutkové pěny přimíchejte mouku a pak zlehka vmíchejte sníh. Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 20 minut. Druhou polovinu těsta rozdělte na 2 díly. Jeden díl obarvěte bretonem a do druhého zamíchejte nastrouhanou čokoládu. Každou polovinu těsta vlijte vždy z jedné vnější strany do formy vyložené pečicím papírem. V polovině se spojí. Pečte opět při 175 °C stejnou dobu jako první korpus. 

Než se korpusy upečou a vychladnou, připravte si punčovinu. Vodu svařte s cukrem, dokud se plně nerozpustí. Poté přimíchejte marmeládu a vařte 2 minuty. Nechte vychladnout a přimíchejte citrusovou šťávu, rum a punč.

Světlý korpus po vychladnutí rozřízněte vodorovně napůl a obě poloviny pomažte rybízovou marmeládou. Z barevného korpusu vykrojte dva kruhy, tak aby vzniklo jedno menší kolečko uprostřed a dva kruhy, které ještě rozřízněte do kříže. První část světlého korpusu vložte pomazanou stranou vzhůru zpět do dortové formy. Barevné části postupně namáčejte v punčovině a pokládejte na světlý korpus, tak aby se barvy střídaly. Pokud vám punčovina zbude, nalijte jí ještě na barvený korpus. Na závěr přiklopte světlým korpusem potřeným marmeládou, tak aby suchá část zůstala nahoře. Rukama lehce přitlačte, přikryjte pečicím papírem, položte na něj prkénko a lehce zatižte například mísou. Dejte do ledničky vychladit do druhého dne.

Na polevu míchejte spolu cukr s vodou, punčem a červeným bretonem, dokud nevznikne hustá hmota. Uleželý dort vyndejte s dortové formy a polejte polevou.