ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA S POMERANČEM

Pomeranče severu, tak označovala šípky naše patrně nejvýznamnější propagátorka zdravé výživy 20. století a etnografka tradiční lokální stravy, Marie Úlehlová – Tilschová. V Listech z české kuchařky uvádí, že v severním podnebí tyto červené, bobulovité aromatické plody levně nahradí čerstvé citrusy slunného jihu a pro svůj bohatý zdroj ochranných látek se řadí mezi naše nejdůležitější ovoce, které si zaslouží daleko více pozornosti než dosud. Kdyby M.Ú.T věděla, že s šípky to půjde v moderní stravě ještě více z kopce, ráda by určitě nebyla. Plody plané růže se to sice na podzim červená kolem kdejaké cesty, ale na náš stůl se dostanou jen vzácně a když přeci jenom o trochu více, tak povětšinou ne každý den jak M.Ú.T doporučovala. Přitom šípky obsahují oproti pomerančům patnáctinásobně vyšší dávku vitamínu C, který je navíc schopen se po sušení i kratším varu v hojném množství v těchto plodech udržet. Tento vitamín se doporučuje aktivně doplňovat především v obdobích viróz a chřipek, jelikož velmi prospěšně působí na správné fungování imunitního systému. 

Sběr šípků i jeho čištění a pasírování je sice náročná činnost, ale pokud se do jejich zpracování pustíte, výsledek stojí za to. Nejsnazší se jeví šípky ušit, ale vyrobením šípkové marmelády si připravíte vynikající specialitu, na kterou v obchodech narazíte jen výjimečně. Chuť našich „pomerančů severu“ můžete umocnit opravdovými tropickými pomeranči, čímž marmeládu obohatíte o další příznivé látky. Pomeranče totiž kromě vitamínu C obsahují téměř 170 fytochemikálií, které účinně doplňují jeho působení v organismu. Fytochemikálie se sice v potravinách vyskytují v malých dávkách, ale našemu tělu přinášejí spousty benefitů. Mezi fytochemikálie vyskytující se v pomerančích patří flavonoidy, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Dalšími látkami jsou limonoidy propůjčující těmto citrusům jejich charakteristické aroma, které dle výzkumů dokážou snížit riziko vzniku nádorů. Při přípravě šípkové marmelády nebo při jejím pojídání na pečivu či v moučnících si můžete uvařit lehce nakyslý čaj Leros rakytník & pomeranč a všechny vůně i účinky zintenzivnit na maximum. Jako se šípkům přezdívá pomeranče severu, rakytníku se v severských zemích říká citróny severu. Podobně jako šípky přesahují svým obsahem vitamínu C pomeranče, tak rakytník se může pochlubit až dvěstěkrát větším množstvím tohoto důležitého vitamínu oproti citronům. Navíc obsahuje mnoho dalších významných vitamínů, minerálů a dalších látek s příznivým efektem na lidský organismus. Rakytník se tradičně využívá v Číně, Tibetu a Indii, ale daří se mu v celé Evropě a pro své účinky posilující imunitu se stává v posledních letech více vyhledáván. Kromě podpory imunitního systému rakytník positivně ovlivňuje pleť a má antibakteriální účinky, které lze využít například při léčbě močového nebo zažívacího ústrojí. 

INGREDIENCE:
1KG ŠÍPKŮ
500 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANAT (případně více, upřednostňujete-li marmelády sladší)
200–300 ML POMERANČOVÉ ŠŤÁVY
2 HŘEBÍČKY
KŮRA Z 1 BIO POMERANČE 

POSTUP:
Šípky odstopkujte, zbavte bubáků a důkladně omyjte. Rozkrojte je na půl, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Vařte přibližně čtvrt hodiny. Poté je přeceďte a prolisujte lžící přes jemné sítko. Pořádně šípky promačkejte, abyste z nich dostali co nejvíce tekutiny. Prolisovanou směs vraťte do hrnce, zalijte pomerančovou šťávou, přidejte cukr, pomerančovou kůru a hřebíčky.  Vařte zvolna do mírného zhoustnutí. Vyndejte hřebíčky, a ještě horkou marmeládu plňte do horkých sklenic, které ihned uzavřete. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.