STROUHANKOVÁ BUBLANINA S OSTRUŽINAMI

Víte proč mám tak ráda Marii Janků-Sandtnerovou? Protože se v jejích receptech objevují střípky naší kuchařské historie a zároveň ve své době položila základy moderního vaření. Ve starých receptech několik staletí nazpět se ve sladkých jídlech používaly místo mouky topinky nebo starší žemle. Nejen, že je to velmi šetřivý způsob, jak zpracovat všechno pečivo, ale ještě získáte moučník, který chutná úplně jinak. Obzvlášť nám, co pečeme z kvásku se nechce ani kousek pečiva vyhodit a tak oceníme dobrý recept, v kterém ho lze dále zpracovat. Když jsem při psaní kuchařky postupně propracovala z 15. až do 20. století, překvapilo mě, že moučníky ze strouhanky má ve své kuchařce i Sandtnerka, dokonce i s přidanými mandlemi, které bývali u nás tak oblíbené. Nám doma tahle její bublanina ze strouhanky, moc chutná a nyní jsem jí místo s višněmi, upekla s lesními ostružinami a doplnila hořkou čokoládou.

INGREDIENCE:
140 G TŘTINOVÉHO CUKRU
4 VAJÍČKA
KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU
½ LŽIČKY VANILKY
140 G MANDLÍ
60 G DOMÁCÍ STROUHANKY
3 LŽÍCE GRAND MARNIER (z @warehouse1cz)
100 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY
MÁSLO NA VYMAZÁNÍ FORMY
300-350 G OSTRUŽIN

POSTUP:
Cukr se žloutky vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte citrónovou kůru, vanilku, namleté mandle, strouhanku, likér a promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a přimíchejte ho zlehka k těstu. Pekáček nebo dortovou formu vymažte máslem, vysypte strouhankou a těsto tam přelijte. Čokoládu nastrouhejte na hobliny, posypte jimi povrch těsta a poté ho zasypte ostružinami. Dejte přibližně na 35 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Jestli nemáte starší pečivo, které byste do tohoto receptu zužitkovali, určitě nepoužívejte kupovanou strouhanku, jelikož z ní by výsledek nebyl tak chutný.