Neumíte si představit vánoční večer bez závěrečné šťopičky vaječného koňaku? Ještě není pozdě! Třený vaječný koňak dle Sandtnerové zvládnete udělat i na poslední chvíli. Ochutit si ho můžete svým oblíbeným rumem anebo zkusit jako já nějakou úplnou exotiku. Použila jsem Beach House Spiced z ostrova Mauricius, jehož základ tvoří tradiční rum z melasy z destilerie Grays a doslazen je starým třtinovým sirupem smíchaným s agricole rumem, zrajícím dva roky v dubových sudech. Vůně je zpočátku jemná s tóny pomeranče a medu, než se naplno projeví intenzivní vůně perníku, limet a karamelizovaného zázvoru. Mě se tohle aroma do vaječného koňaku neskutečně hodí a musím říci, že mi letos chutná nejvíce, co jsem ho kdy dělala.
INGEDIENCE:
4 KRÁSNĚ ŽLUTÉ ŽLOUTKY
250 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA
¼ LŽIČKY VANILKY
½ L SMETANY 12% NEBO PLNOTUČNÉHO MLÉKA
150 G RUMU BEACH HOUSE SPICED
POSTUP:
Prosátý moučkový cukr, žloutky a vanilku nechte v robotu třít alespoň 10 minut. Pak přidejte svařenou vychladlou smetanu nebo mléko a naposled zamíchejte rum. Dobře umíchaný koňak nalijte do čistých lahví, za zazátkujte a uložte do chladu.