PERNÍKOVÝ DORT

Pro ty, co cukroví vůbec nepečou, a přesto by chtěli něco svátečního, sladkého na vánoční tabuli, mám jednoduché doporučení. Upečte litý perník jako dort. Těsto vůbec není složité a v podstatě se na něm nedá co zkazit. Můžete upéct běžný perník, který máte v oblibě nebo vyzkoušet tento recept, který je poupravený z kuchařky Sandtnerové. Promazat ho můžete meruňkovou marmeládou a jednoduchým citronovým krémem. Když ho kolem dokola ozdobíte perníčky třeba ve tvaru domečků, máte krásnou vánoční dekoraci, na které si pak všichni pochutnají. 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

350 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

50 G ŽITNÉ MOUKY

210 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

200 ML MLÉKA

1 SÁČEK PRÁŠKU DO PEČIVA

2 LŽIČKY PERNÍKOVÉHO KOŘENÍ 

2 LŽÍCE PRÁŠKOVÉHO KAKAA

½ LŽIČKY TLUČENÉ VANILKY 

100 ML ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA

2 LŽÍCE RUMU DIPLOMÁTICO RESERVE EXCLUSIVA 

30 G ROZINEK 

50 G MANDLÍ

50 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ 

30 G KANDOVANÉ POMERANČOVÉ KŮRY

KŮRA Z 1 BIOCITRONU

2 VEJCE

ŠPETKA SOLI

MOUKA A MÁSLO NA VYMAZÁNÍ FORMY

INGREDIENCE NA PROMAZÁNÍ:

200 G MERUŇKOVÉ MARMELÁDY 

500 G SÝRU PHILADELPHIA

150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA

ŠŤÁVA Z ½ CITRONU

POSTUP:

Do mísy dejte obě mouky, cukr, perníkové koření, strouhanou citronovou kůru, vanilku a kypřící prášek. V mléce umíchejte vejce, přilijte vychladlé máslo a nalijte je do moučné směsi. Přidejte nasekané rozinky, mandle, vlašské ořechy, kandovanou pomerančovou kůru a rum. Dobře vypracované těsto rozetřete do vymazané a vysypané dortové formy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C přibližně na 45 minut.

Než se perník upeče, vyšlehejte spolu všechny ingredience na krém. Upečený a vychladlý korpus rozřízněte podélně na třetiny a promažte každou část vrstvou marmelády a poté vrstvou krému. Dort slepte dohromady a kolem dokola pomažte krémem.

Obvod dortu můžete ozdobit perníčky. Pokud byste chtěli mít dort po celém obvodu zaplněný bez škvírek, tak si budete muset perníčky vyměřit a upéct. Změřte obvod dortu a rozpočítejte ho na části široké 3-5 cm. Více nedoporučuji, jelikož by se Vám se perníčky špatně umisťovaly kolem oblého korpusu.