KAKAOVÉ PERNÍČKY

Na perníčky je tolik receptů, že to snad ani není možné. U nás se vždy pekly medové, ale letos jsem poprvé vyzkoušela jiné, a to s trochu větším množstvím kakaa. Byly výtečné. Alespoň naše čokoholická rodina zaplesala. Tedy čokoholická jen ze tři čtvrtě a překvapivě chutnaly i té čtvrtce, co na čokoládu moc není. Perníčky většinou peču na dvakrát, protože první várka se do Vánoc vždy sní. Je to díky tomu, že je vždy peču jako předvoj před prvním cukrovím, někdy i měsíc před Vánocemi, a to děti nevydrží nechat je tak dlouho ladem. Jestli je to u vás podobně, můžete zkusit upéct jednou medové, podruhé kakaové. 

INGREDIENCE:

400 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
140 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA
1 LŽIČKA JEDLÉ SODY
2 LŽIČKY PERNÍKOVÉHO KOŘENÍ
50 G HOLANDSKÉHO KAKAA 
2 LŽÍCE MEDU
2 VEJCE
140 G MÁSLA
1 ŽLOUTEK A MLÉKO NA POTŘENÍ

POSTUP:

Ingredience smíchejte a vypracujte z nich kompaktní těsto. Bochánek těsta zabalte do alobalu a nechte nejlépe přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyválejte na plát o síle 3 mm a vykrajujte vaše oblíbené tvary. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně po dobu 10 minut. Hotové perníčky by neměly být úplně tvrdé, ani příliš měkké. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je žloutkem rozkvedlaným ve 2 lžících mléka. Perníčky zdobte až po pár dnech odležení.