Pro ty, co cukroví vůbec nepečou, a přesto by chtěli něco svátečního, sladkého na vánoční tabuli, mám jednoduché doporučení. Upečte litý perník jako dort. Těsto vůbec není složité a v podstatě se na něm nedá co zkazit. Můžete upéct běžný perník, který máte v oblibě nebo vyzkoušet tento recept, který je poupravený z kuchařky Sandtnerové. Promazat ho můžete meruňkovou marmeládou a jednoduchým citronovým krémem. Když ho kolem dokola ozdobíte perníčky třeba ve tvaru domečků, máte krásnou vánoční dekoraci, na které si pak všichni pochutnají.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
350 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
50 G ŽITNÉ MOUKY
210 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
200 ML MLÉKA
1 SÁČEK PRÁŠKU DO PEČIVA
2 LŽIČKY PERNÍKOVÉHO KOŘENÍ
2 LŽÍCE PRÁŠKOVÉHO KAKAA
½ LŽIČKY TLUČENÉ VANILKY
100 ML ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA
2 LŽÍCE RUMU DIPLOMÁTICO RESERVE EXCLUSIVA
30 G ROZINEK
50 G MANDLÍ
50 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
30 G KANDOVANÉ POMERANČOVÉ KŮRY
KŮRA Z 1 BIOCITRONU
2 VEJCE
ŠPETKA SOLI
MOUKA A MÁSLO NA VYMAZÁNÍ FORMY
INGREDIENCE NA PROMAZÁNÍ:
200 G MERUŇKOVÉ MARMELÁDY
500 G SÝRU PHILADELPHIA
150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MOUČKA
ŠŤÁVA Z ½ CITRONU
POSTUP:
Do mísy dejte obě mouky, cukr, perníkové koření, strouhanou citronovou kůru, vanilku a kypřící prášek. V mléce umíchejte vejce, přilijte vychladlé máslo a nalijte je do moučné směsi. Přidejte nasekané rozinky, mandle, vlašské ořechy, kandovanou pomerančovou kůru a rum. Dobře vypracované těsto rozetřete do vymazané a vysypané dortové formy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C přibližně na 45 minut.
Než se perník upeče, vyšlehejte spolu všechny ingredience na krém. Upečený a vychladlý korpus rozřízněte podélně na třetiny a promažte každou část vrstvou marmelády a poté vrstvou krému. Dort slepte dohromady a kolem dokola pomažte krémem.
Obvod dortu můžete ozdobit perníčky. Pokud byste chtěli mít dort po celém obvodu zaplněný bez škvírek, tak si budete muset perníčky vyměřit a upéct. Změřte obvod dortu a rozpočítejte ho na části široké 3-5 cm. Více nedoporučuji, jelikož by se Vám se perníčky špatně umisťovaly kolem oblého korpusu.