KDOULOVÁ MARMELÁDA NA BÍLÉM VÍNĚ

Netradiční ovoce, které je v syrovém stavu téměř nepoživatelné, ale po tepelné úpravě naprosto neodolatelné…božské kdoule. Jejich chuť se velmi těžko popisuje. Připomínají trochu jablka a hrušky, ale navíc mají citrusový nádech a já si nemůžu pomoci, cítím v nich i vanilku. Náš strom letos zasazený ještě neplodí, ale dostali jsme plný koš kdoulí od švagrové, tak jsem se pustila do zpracování plodů, které byly natlučené. Zbytek ukládám do sklepa, jelikož kdoule krásně vydrží celou zimu a můžete je spotřebovávat do moučníků třeba místo jablek. Určitě sem nějaký koláč nebo buchtu dám, ale nejprve vám posdílím recept na marmeládu. Výhodou  kdoulí je, že mají více pektinu než jablka, takže nemusíte přidávat žádné želírovací látky.

INGREDIENCE:

1200 G KDOULÍ 

700 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANAT

3 HŘEBÍČKY

1 CITRÓN

200 ML BÍLÉHO VÍNA DON JACOBO TEMPRANILLO BLANCO ECOLOGICO

POSTUP:

Kdoule omyjte, odstraňte chloupky na povrchu, ale neloupejte. Rozkrájejte na menší kousky a odstraňte jadřince. Přemístěte do hrnce se širším dnem a podlijte vínem. Duste prvních 20 minut pod pokličkou a až poté nechte odkryté, aby se zredukovala tekutina. Podle typu kdoule může tento proces trvat až hodinu. Jakmile jsou kdoule měkké, vyndejte hřebíček, ovoce rozmixujte, a ještě propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili tvrdých částí. Poté vraťte kdoulový protlak do hrnce, přidejte cukr, šťávu z citrónu a ještě zredukujte. Horkou marmeládu plňte do horkých zavařovacích sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Otáčejte a skladujte až po úplném vychladnutí.