HŘIBY S OMÁČKOU BÉCHAMELOVOU

Tento recept je starý více než 100 let a pochází též z kuchařky „Jedlé houby a jim podobné jedovaté“ od mykologa Jana Bezděka. Když vám řeknu, že vedle hříbků hraje další velkou roli smetana, tak mi možná odpovíte: „to znám“. Přesto si troufám tvrdit, že nejspíš bude tahle kombinace ingrediencí v něčem pro spousty z vás nová nebo alespoň zajímavá.

INGREDIENCE:

300 G HŘIBŮ

100 ML VÍNA MUSELLA DRAGO ROSE

200 ML SLEPIČÍHO VÝVARU

120 G SLANINY

1 LŽÍCE PŘEPUŠTĚNÉHO MÁSLA

1 LŽÍCE ŠPALDOVÉ HLADKÉ MOUKY

½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

HLADKOLISTÁ PETRŽEL

TYMIÁN

SŮL, BÍLÝ PEPŘ

POSTUP:

Očištěné hřiby nakrájejte na větší kousky a na rozpuštěném másle chvíli restujte. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a přihoďte k houbám. Vše osolte, opepřete a zalijte vínem. Na menším plameni duste přibližně 15 minut. Houby pustí trochu šťávy, tak by se připalovat neměly, ale určitě je kontrolujte a občas promíchejte. Poté zasypte hříbky moukou a až bude mouka lehce opražená, zalijte vše vývarem, smetanou a okořeňte muškátovým oříškem. Přihoďte do omáčky pár snítku tymiánu, a ještě chvíli duste. Před servírováním ozdobte nasekanou petrželkou.