BRAMBOROVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI A OŘECHOVOU DROBENKOU

Švestkám stejně nejvíc sluší bramborové těsto. Proč si to myslím? Protože jsem se vždy nemohla dočkat, až přijde sezóna a maminka uvaří švestkové bramborové knedlíky. Ty byly tak dobré. Borůvky se u nás plnily do těsta kynutého, meruňky do tvarohového…všechno mělo svůj řád. Proti gustu žádný dišputát a každý si to může přeházet, jak chce. Ale znáte to. Co se v dětství zaseje, sklízíme, když jsme dospělí. A tak bramborové těsto používám i do švestkového koláče, který ovoním madeirou a okrášlím ořechovou drobenkou. Ráda ho dělávám v dortové formě, protože tak získává na noblese. Když je švestek hodně, střídám tento koláč s kynutým, makovým, abych ty svoje strávníky nenudila. Můžete si tedy na mém blogu vybrat, co je vám bližší. 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

150 G VAŘENÝCH BRAMBOR

200 G ŠPALDOVÉ HLADKÉ MOUKY

70 G TŘTINOVÉHO CUKRU (+ TROCHU NA POSYPÁNÍ ŠVESTEK)

¾ PRÁŠKU DO PEČIVA 

KŮRA Z 1 BIOCITRONU

30 G MÁSLA

1 VEJCE

SŮL

400 G ŠVESTEK

4 LŽÍCE MADEIRA JUSTINO’S FINE RICH

INGREDIENCE NA DROBENKU:

120 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

70 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

40 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

60 G MÁSLA

POSTUP:

Brambory nastrouhejte najemno a na pomoučněném vále propracujte dohromady s moukou, změklým máslem, rozšlehaným vejcem, kypřícím práškem, citronovou kůrou a cukrem.

Vláčné těsto rozdělte na poloviny a tence vyválejte. Spodní plát přemístěte na dno vymaštěné zapékací formy, upravte do tvaru a poklaďte polovinami švestek řezem nahoru, posypte cukrem a pokapejte polovinou madeiry. Na švestky položte druhou část těsta a opět na něj položte šestky řezem nahoru a pokapejte zbytkem madeiry.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Ořechy namelte nahrubo a prsty prohněťte dohromady s ostatními ingrediencemi na drobenku.  Po 15 minutách koláč vytáhněte z trouby, posypte drobenkou a pečte dalších 30 minut při 180°C.

Koláč krájejte až po vychladnutí, aby se křehké těsto nerozpadlo.