MASOVÉ KOULE DUŠENÉ VE VÍNĚ MADEIRA

V kuchařce, jejíž autor je neznámý, ale víme, že ji vydala v roce 1712 knihtiskařka Kateřina Koniášová, jsem našla recept s legračním názvem „šišky s rozinkami kulatý“ a s „malou“ úpravou je připravila.  Šišky se dříve říkalo všemu, co připomínalo dnešní knedlík, velmi často masový, takže autor chtěl naznačit, že půjde o podobný předpis jako na ostatní tohoto ražení, jen tvar nebude šišatý, ale kulatý. Moje „malá“ úprava spočívá v tom, že jsem vynechala rozinky.  V receptu se totiž rozinky přidávají na závěr jen do omáčky z vína, tak jsem se rozhodla, že použiji místo toho Madeiru, která je sama o sobě sladká dost. K masovým koulím jsem jako přílohu zvolila u nás opomíjený fenykl, přidala k němu pečenou brokolici a zeleninu posypala slanou mandlovou granolou. Vznikl tak talíř plný různých chutí, s křupavým elementem, který jídlu dodal další rozměr. 

INGREDIENCE NA MASOVÉ KOULE:

500 G TELECÍHO MASA

40 G BÍLÉHO KVÁSKOVÉHO PEČIVA

200 ML SMETANY NA VAŘENÍ

1 VEJCE

2 CM ZÁZVORU

2 LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

2 LŽIČKY SKOŘICE

SŮL A MLETÝ PEPŘ

300 ML HOVĚZÍHO VÝVARU

200 ML MADEIRA JUSTINO’S 3 YO FINE RICH

2 LŽÍCE MÁSLA

INGREDIENCE NA ZELENINOVOU PŘÍLOHU S GRANOLOU:

1 FENYKL

1 HLÁVKA BROKOLICE

4 LŽÍCE OVESNÝCH VLOČEK

3 LŽÍCE MANDLOVÝCH PLÁTKŮ

1 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL

POSTUP:

Pečivo nakrájejte na menší kousky, přelijte smetanou a nechte stát, aby se hezky nasáklo. Telecí maso namelte, přidejte vymačkané pečivo a rozkvedlané vajíčko. Zázvor oloupejte, nastrouhejte najemno a pak polovinu jeho množství spolu se solí, pepřem, 1 lžičkou muškátového oříšku a 1 lžičkou skořice přidejte k masové směsi. Vše promíchejte a rukama namočenýma ve studené vodě tvořte malé kouličky. Do rendlíku nalijte přibližně do výšky 1 cm vývar, zahřejte a vložte do něj koule. Duste je takto na každé straně přibližně 15 minut. Pokud bude potřeba, dolijte v průběhu vaření do rendlíku vývar. Hotové kuličky odstavte vedle a do vývaru přilijte Madeiru, 1 lžičku muškátového oříšku, skořice, zbývající zázvor, sůl, pepř. Nechte Madeiru zredukovat a pak až budete koule servírovat, pokapejte je touto omáčkou.

Fenykl omyjte a dejte vařit do osolené vody na 10 minut. Mezitím rozeberte brokolici na menší růžičky a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Povařený fenykl rozkrájejte na čtvrtky a položte k brokolici. Zeleninu pokapejte olivovým olejem, posolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut. 

Ovesné vločky smíchejte s plátky mandlí, olejem, solí a javorovým sirupem a dejte péct na jiném plechu vyloženém též pečícím papírem k zelenině, dokud nezezlátne. Trvá to přibližně 17-20 minut. 

Upečenou zeleninu servírujte vedle masových koulí a posypte ji slanou granolou.